MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront låten Gates of Valhalla med det amerikanska heavy metalbandet Manowar.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Veckans låt är skriven och framförd av det amerikanska heavy metalbandet Manowar, som sedan 1980 har spridit sin tunga och bombastiska musik om fantasy, nordisk mytologi, krigare, vikingar, maskulinitet och inte minst metalmusik i sig.

Bandet kommer ursprungligen från Auburn, New York, och är kända för sin hårda och atmosfäriska metal, likväl som sina spektakulära scenshower. Manowar har tre gånger i rad slagit världsrekord i högst volym på en musikkonsert och enligt uppgift ska sångaren Eric Adams ha sjungit i hela 136 dB under en konsert på 1980-talet.

Genom åren har Manowar haft lite olika uppsättningar av medlemmar. Kvar från bandets originaluppsättning är förutom sångaren Eric Adams även basisten Joey DeMaio, som skriver Manowars låtar och agerar som bandets frontfigur. Idag är DeMaio och Adams ute på sin sista Manowarturne’ tillsammans med E.V. Martel på gitarr, samt Anders Johansson, som bland annat spelat med Yngwie Malmsteen, på trummor.

Sedan debutalbumet Battle Hymns som släpptes 1982, har Manowar släppt 11 album, fyra livealbum och en mängd samlingar, singlar och musikfilmer. De kommer att avsluta sin karriär med att släppa tre EP-skivor varav den första, Final Battle 1, just har släppts.

Bandets skivomslag, som är minst lika storslagna som musiken, har länge målats av den kände fantasykonstnären Ken Kelly som kanske är mest känd för sina konstverk med den svärdsvingande muskelknutten Conan. Conan är förövrigt en stor inspirationskälla för Manowar och man hittar många referenser till Conans värld i bandets låtar.

Ett av Ken Kellys många verk med Conan. Kunde varit ett Manowar omslag också.

Läs även: Conan Barbaren

Manowar har också släppt nyinspelningar av sina klassiska album, Battle Hymns och Kings of Metal. De har även släppt ny remastrade versioner av skivorna Hail to England och Into Glory Ride, så kallade Imperial editions och vi kan nog räkna med att fler kommer att både nyinspelas och remastras i framtiden.

Imperial Edition MMXIX.

2010 gästade Manowars DeMaio SVT:s Söndagsöppet tillsammans med hårdrockslegenderna Ronnie James Dio (Rainbow, Black Sabbath) och Lemmy Kilmister från Motörhead. I programmet berättar DeMaio om vad bandnamnet Manowar betyder:
— Namnet Manowar syftar på att alla har sina strider att utkämpa. Det kan vara sjukdom, nåt personligt, att kämpa för att förändras, ändra på sitt liv eller att bli bättre än vad man är.

Dessutom berättar DeMaio för programledaren Kristin Kaspersen om sin beundran för våra nordiska förfäder, vikingarna:
— För mig är det helt otroligt att tänka att era förfäder, lyckostar, redan på sin tid uppfann teknologiska lösningar. Trots att de inte hade någon radar eller något annat, förutom sina tankar och vad de kunde lista ut, så lyckades de i hårt väder segla runt hela världen och föda sig själva. Lagarna som de stiftade är sådana som vi lever efter än idag, de var rättvisa och rättrådiga… Jag tycker bara att det är ett otroligt arv och jag hoppas att era ungdomar verkligen studerar och lär sig om det så att det inte går förlorat.

Gods of War, ett konceptalbum om asaguden Oden.

Manowar har haft en lysande karriär med både lyckade turnéer och fantastiska skivor. Man kan nog säga att de flesta som lyssnar på hårdrock och metal har både lyssnat på och köpt skivor med bandet. Detta har troligtvis stigit herr Demaio lite åt huvudet som det verkar. Innan den sensate EPn släpptes slogs det på den största trumman i världen om hur storslagen och episk den skulle vara.

Den skulle skapa metalhistoria och Demaios sångdebut målades upp som något makalöst som världen aldrig hade hört. Men då den visade sig vara ointressant, ogenomtänkt och ganska pinsam bitvis tappade Manowar tyvärr något av den magi de lyckats bygga upp genom åren med allt som faktiskt varit riktigt bra. Att den senaste Epn även var undermåligt producerad trots att man vet att bandet kan göra fantastiska skivor som låter strålande gjorde inte saken bättre.

Denna vecka väljer vi därför att ta en äldre låt från en av deras bättre skivor Into Glory Ride från 1983. Låten vi har valt heter Gates of Valhalla och handlar om mod, att dö i strid och att komma till Valhall. Versionen vi har valt är givetvis tagen från den storslagna ”Kejserliga utgåvan MMXIX” (skribentens översättning)

Låttext:

Valhalla, the Gods await me
Open wide thy gates
Embrace me
Great hall of the battle slain
With sword in hand
All those who stand on shore
Raise high your hands to bid a last farewell
To the Viking land

Death’s chilling wind blows through my hair
I’m now immortal, I am there
I take my place by Odin’s side
Eternal army in the sky
I point my hatchet to the wind
I guard the gates and all within
Hear my sword sing as I ride across the sky
Sworn by the sacred blood of Odin onward ride

Valhalla, the Gods await me
Open wide thy gates
Embrace me
Great hall of the battle slain
With sword in hand

Behold the kingdom of the kings
Books of spells and magic rings
Endless knowledge, endless time
I scream the final battle cry


  • Publicerad:
    2019-07-12 20:00