MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront låten Moder Svea med Marita Andersson.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Marita Andersson är en välkänd och omtyckt skribent för Nordfront. Men Marita är inte bara duktig på att skriva grävande artiklar, hon har även en lång erfarenhet inom musikbranschen bakom sig. Nu har hon använt sina talanger för att skapa ny, nationell musik.

I Studio Bothnia berättar Marita att texten till låten från början är skriven av Bo Nilsson. Hon upptäckte den av en slump när hon gjorde research till ett artikelporträtt av veteranen Nilsson i samband med att han kandiderade till Bodens kommunfullmäktige för Nordiska motståndsrörelsen förra hösten. Marita frågade då Nilsson ifall hon kunde göra något musikaliskt av texten, vilket han tyckte var en bra idé.

När låten så var klar och färdiginspelad skapades även en musikvideo som redigerats och producerats av Andreas Holmwall. (Videon kan ses här ovan.)

Marita Andersson har sett musiken som en passion ända sedan barnsben, då hon vid sin mormors piano komponerade sina första melodier. Genom åren har denna passion även lett till många musikaliska upplevelser, exempelvis medverkan i Nyhetsmorgon på TV4, SVT:s Go´kväll och såklart även album och liveuppträdanden.

Tidigt upplevde hon dock att skivindustrin är oerhört cynisk och att det inte finns plats för någon äkta passion för musik. Allt handlar om pengar, och ju längre upp man kommer, desto smutsigare blir branschen. I Studio Bothnia berättar hon exempelvis om ett kontraktsförslag sänt från USA där det stod reglerat hur många gånger hon och hennes syster skulle sola solarium och träna workout per vecka. För Nordfronts kulturredaktion berättar hon att det därför känns desto mer fantastiskt att nu få samarbeta med ett team av idealister, där alla drar åt samma håll -i syfte att skapa sund kultur.

Se också intervjun med Marita Andersson i senaste avsnittet av Studio Bothnia.

Hjälp till att sprida låten på sociala medier och på streamingstjänster. Stöd också Studio Bothnias tv- och musikverksamhet genom donationer på Swish: 0702518079.

Den som vill donera större summor (över 5 000 kronor) ombeds att kontakta Robert Eklund först på robert.eklund@nordfront.se.


  • Publicerad:
    2019-08-09 20:00