MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront den ryske kompositören Pjotr Tjajkovskij och hans berömda första pianokonsert som går i B-moll.

Pjotr Iljitj Tjajkovskij föddes 1840 i Votkinsk, hundra mil öster om Moskva, där hans far arbetade som överuppsyningsman för traktens statliga gruvor. Med tiden kom dock hans far få nya tjänster vilket gjorde att familjen kom att flytta till Moskva och så småningom även till Sankt Petersburg.

Trots att hans föräldrar inte uppmuntrade hans musikaliska talang kom han efter sin moders död att börja komponera musik, främst på piano, samt börja på den nygrundade musikhögskolan i Sankt Petersburg.

Tjajkovskijs musik kan beskrivas som väldigt pompös men samtidigt elegant och känslosam. Framförallt är den starkt nationalromantisk, helt i linje med idealen under slutet av 1800-talet. Bland hans kändaste verk återfinns framförallt de tre sagobaletterna Törnrosa, Svansjön samt Nötknäpparen och bland pianokonserter är hans första en av historiens mest berömda.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se


  • Publicerad:
    2016-09-16 20:00