Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Veckans låt: Richard Wagner – Valkyriornas ritt

Av Redaktionen, 2016-11-25
redaktionen@nordfront.se

MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront den tyske kompositören Richard Wagner och stycket ”Valkyriornas ritt” från hans stora operatetralogi Nibelungens ring.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Wilhelm Richard Wagner föddes 1813 i Leipzig och var det nionde barnet till makarna Carl Friedrich Wilhelm och Johanna Wagner.

Förutom att han var en av historiens största och mest omtyckta kompositörer var han väldigt politiskt intresserad. Wagner var uttalat nationalist och hade väldigt starka åsikter om judefrågan och hans verk fick stor betydelse för tyskarnas kulturella uppvaknande under Tredje riket.

Läs mer om Wagner i den Dagens datum-artikel om honom som tidigare publicerats på Nordfront.

Veckans låt är alltså stycket ”Valkyriornas ritt”, det kanske kändaste stycket ur hans stora epos Nibelungens ring, som består av inte mindre än fyra operor. Operornas berättelser bygger på både den sydtyska Nibelungensången och berättelser ur den nordiska mytologin.

Just ”Valkyriornas ritt” är ett väldigt kraftfullt stycke som känns igen av de flesta då det än idag ofta används i bland annat filmer.


  • Publicerad:
    2016-11-25 20:00