MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront låten Fight the Oppression med det tyska hårdrocksbandet Running Wild.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Under slutet av 70 och början av 80-talet sköljde en våg av brittiska hårdrocksband över världen känt som The New Wave of Brittish Heavy Metal(NWOBHM). Detta fenomen formade hårdrocken och gav oss väldigt mycket både där och då och i dyningarna efter.

Just i England exploderade denna nytändning av hårdrock med över hundra band varav vissa bara spelade in en singel och la ner medan andra fortfarande spelar in skivor och turnerar.

NWOBHM hårdrocksexplosionen som skakade världen.

Band som idag är väldigt stora såg under denna period dagens ljus. Namn som Iron Maiden, Judas Priest och Saxon är bara några av alla band från denna tidsperiod som man skulle kunna säga formade ryggraden av hårdrock som vi känner den idag. Men det kom även några hårdare band som tog ut svängarna lite mer, till exempel Motörhead, Venom och Raven öppnade upp för andra möjligheter. Dessa lite tuffare band spelade snabbare, hårdare och hade mer energi och styrka i sin musik än världen nånsin skådat.

Venom, 1981 var det här världens hårdaste band.

Detta spillde givetvis över till andra delar av världen också och främst i Tyskland växte en helt annan genré fram som kanske hamnat lite i skuggan av den mer ”lättlyssnade” hårdrocken från England. Till en början kallades denna stil för speed metal och vad som var utmärkande här var att det var ännu mer energi och snabbhet i låtarna. Texterna handlade ofta om krig, våld och annat vi förknippar med hårdrock. Band som Kreator, Helloween och Sodom var pionjärer inom denna lite tuffare och aggressivare musik men det finns även här ett hundratal band från tidigt 80-tal bara i Tyskland och Österrike. Begreppet Speed Metal kom dock snart att ersättas av flera andra musikstilar bland annat Trash, Black och Death Metal, men 1979-1982 användes namnet Speed Metal för denna typ av musik.

När de olika begreppen myntades kan man diskutera och ingen vet nog med säkerhet när det ena eller andra begreppet föddes. Till exempel år 1984 släpptes en samlingsskiva som hette Death Metal med banden Helloween, Hellhammer, Dark Avenger och Running Wild. Det är lite intressant att man 1984 kallade musik som idag är mer eller mindre folkkär för ”Death Metal” men där nånstans tror jag personligen man kan börja se de olika grenarna växa fram.

1984, året då Helloween var ett Death Metalband.

Running Wild som bidrog med två låtar på nämnda samlingsskiva är ett tyskt så kallat speed metal band som bildades 1976. Från början hade inte bandet piratstilen som de blivit mest kända för utan spelade snabb, enkel och energifylld hårdrock. De hette ursprungligen Graniteheart men bytte namn till Running Wild efter en låt av Judas Priest.

Texterna handlade mest om de vanliga hårdrocksämnena på den tiden. Nitar, djävulen och romantiserande av hårdrock men de hade även en hel del låtar om politisk kamp och krig. På den första skivan var den blivande evangelistprästen Gerald ”Preacher” Warnecke gitarrist. Han skrev även musik och text, kanske var det hans inre teologiska kamp som gavs uttryck i de mer sataniska låtarna? Warnecke är hursomhelst pastor nu i Cologne men hans låtar kommer för alltid att vara intressanta som några av de första hårdare låtarna av hårdrock.

1987 släppte Running Wild skivan Under Jolly Roger och här gör bandet en stor vändning, de börjar använda pirater och historiska händelser i sina texter och mindre politik och satanism. Musiken håller samma höga nivå och temat med pirater är något som fungerar förvånansvärt bra. men vi börjar här märka en glidning mot mer power metal och något jag brukar kalla allsångs metal, något som kommer att bli allt tydligare ju fler skivor bandet släpper. Men musiken har fortfarande samma energi på deras första piratskiva och titelspåret som är en av deras mest kända låtar görs även av det svenska nationalsocialistiska bandet Division S på deras skiva Attack.

Låten vi har valt att spela denna vecka kommer från Running Wilds andra skiva Branded and Exiled och handlar om kampen mot förtrycket.

Med lögner och bedrägeri tar de kontrollen över våra liv, vårt blod smörjer maskineriet och medans deras makt växer krymper vår frihet. Ser ni inte vart det är på väg? Kämpa mot förtrycket, nu!

Låttext:

Atomic warheads, weapons of all kind
Invented to destroy, to find their victims, to grind
Mendacious rulers, ministers of defence
Leading you to war, can’t you see where it all ends

Total destruction, adversary’s death
Contamination, epidemics, and fear
Bloodshed goes on till the very last breath
No remedy if blood feeds the gear
Fight the oppression, now
Fight the oppression, down

Megalomania, ruler’s disease
Deceit and treason, your life is what they seize
All liberty is dying, to reign is the sense
Leading you to war, can’t you see where it all ends

Total destruction, adversary’s death
Contamination, epidemics, and fear
Bloodshed goes on till the very last breath
No remedy if blood feeds the gear
Fight the oppression, now
Fight the oppression, down


  • Publicerad:
    2019-01-04 20:00