MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront låten Path to Glory med det tyska metalbandet Sacred Gate.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Sacred Gate var ett tyskt heavy metalband som fanns åren 2008 till 2016. Bandet bildades i Mönchengladbach av medlemmarna ur ett Iron Maiden coverband som kallade sig Made of Iron. Man hör tydligt deras infuenser från just Iron Maiden men det finns också mycket av andra klassiska metalband som Judas Priest och Manowar som ligger och pyr under ytan.

Under sin korta tid hann de släppa tre album av högsta klass, något som gör iallafall mig något förbryllad. Hur kan det komma sig att ett band som är så här bra och välproducerade har kunnat försvunna ner helt i ett slags kulturellt minneshål?

Sacred Gate med banduppsättningen gällande veckan låtval.

Bandets texter handlade iallafall ofta om historiska skeenden, krig och apokalypsen. Just europeisk antik historia och kultur låg bandet varmt om hjärtat. Ta bara bandets namn Sacred Gate som även kallas Hiera Pyle på grekiska. Det är öppningen i muren som omgav antikens Aten.

Grekisk historia låg Sacred Gate varmt om hjärtat.

Deras tredje skiva där veckans låt är tagen från, Tides of War, är ett konceptalbum som handlar om just de gamla grekerna. År 480 f.Kr förde de hjältemodiga spartanerna med kung Leonidas I i spetsen en kamp mot de muslimska perserna. När Persien var under sin glansperiod försökte de under kung Xerxes I’s ledning erövra Europa. De trodde att det lilla Grekland skulle bli en enkelt match men spartanerna satt hårt mot hårt och bjöd på verkligt motstånd.

Om det här låter lite bekant kan det bero på att det kom en Hollywoodfilm år 2006 som handlar om just detta, nämligen filmen 300. Även om filmen speglar historien genom ett Hollywoodfilter ligger den inte alltför långt ifrån sanningen. Leonidas samlade faktiskt 300 spartaner på riktigt och höll perserna stångna i det smala bergspasset Thermopyle. Och likt filmens hjältar dog alla spartanerna när deras antal decimerades allt mer under de hårda striderna som varade under tre dagar.

Filmen 300, en förvånansvärt nationalromantisk film.

Men allt var inte förgäves, deras offervilja och mod smittade av sig och alla greker fick ny kampglöd och de flesta grekiska staterna samlades i kampen mot perserna. De följande slagen vid Plantaiai och Mykale kunde därmed vinnas och persernas flotta krossades.

Låten vi har valt denna vecka fångar hur spartanerna kunde ha känt och tänkt innan de avmarscherade med kung Leonidas i spetsen mot Thermopyle och vad de med all säkerhet visste skulle bli deras sista strid.

Videon till låten består av klipp från filmen 300’s uppföljare 300: Rise of an empire från 2014. Uppföljaren handlar om grekerna som var allierade med Sparta och general Themistokles som ledde sjöslaget som slutligen krossade perserna.

Låttext:

Brothers the hour to defend
our homeland has come
For Sparta and Greece
we will spill our blood

No turning back,
this battle we can’t avoid
One king will die for Sparta
will be destroyed

We enter the realm
of our God of War
The last shades of fear
abandon pur souls
Obey our Laws
to die or prevail
Fight as you lived
I know you won’t fail

I only trust the men
by my side
The men who will bleed
for me in the fight
brothers tonight in
Hades we’ll dine
for glory, for honour,
for Sparta we will die

The Persians want to
send us to Hell
But they don’t know
we are already the Styx,
a river of blood
We are the Hades,
we are home now


  • Publicerad:
    2019-08-30 20:00