MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront låten Let the Cold Wind Blow med den amerikanska popgruppen The Turtles.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

The Turtles var en amerikanskt popgrupp som fanns mellan åren 1965-1970. Bandet bildades ur spillrorna av surfrockbandet The Crossfires som under början av 60-talet var ett populärt liveband i South Bay området i Kalifornien.

När den engelska popvågen med The Beatles i spetsen tog världen med storm bestämde sig surfarna i The Crossfires för att bli ett popband istället. Namnet var i början tänkt att vara The Tyrtles, felstavat likt The Byrds och The Beatles(stavas egentligen beetles) men det blev snabbt The Turtles istället.

Musiken som bandet spelade var enkel och lättsmält popmusik även kallad Sunshine pop. Men där fanns ofta även en väldigt mörk och allvarlig sida både i musiken och i texterna trots deras popstämpel.

Det dröjde inte länge efter bandets debut innan pophitsen började klättra högt på världens poplistor. Deras kanske mest kända låtar är Happy Together och Elenore. Att just låten Elenore blev så populär är lite ironiskt då den egentligen är en slags parodi. När deras skivbolag, White Whale, efterfrågade en liknande oskyldig och mjuk poplåt som Happy Together skrev bandet Elenore som en protest men både skivbolaget och publiken tyckte den var strålande så den blev en dunderhit.

Att skivbolag sätter press på band är kanske inget ovanligt men i The Turtles fall blev detta helt absurt och skivbolaget tog mer eller mindre död på gruppen. Mot slutet av 1969 föreslog de att bandet skulle sparka alla medlemmarna utom deras två frontfigurer som sjöng och låta studiomusiker spela in all musik och medverka på turneér. Dessvärre gjorde de som skivbolaget ville och spelade in låten Who Would Ever Think That I Would Marry Margaret? De ångrade sig dock snabbt och tog avstånd från låten.

Men har man skrivit ett kontrakt så har man och White Whale ägde alla bandets låtar och till och med rättigheterna till bandmedlemmarnas egna namn. De blev således tvungna att använda andra namn när de valde att fortsätta sina musikkarriärer utanför skivbolaget.

Bandet upplöstes och med nya namn fortsatte flera av medlemmarna sina musikkarriärer på olika håll. Några med Frank Zappa, Jefferson Airplane och T-rex. Andra blev studiomusiker och arbetade med stora artister som Alice Cooper och Bruce Springsteen. När så White Whale las ner och alla bolagets inspelningar aktionerades ut 1974, köpte Turtlarna allt de spelat in och blev äntligen ägare till sin egen musik.

Låten vi har valt att spela denna vecka är tagen från bandets första skiva från 1965, It ain’t me babe. Låten Let the Cold Wind Blow är ett exempel på gruppens mindre lättsamma sida. Den handlar om pengar och krig och att det kanske vore bäst om naturen fick ta igen jorden.

Låttext:

Oh, let the cold winds blow
And let the chill freeze Hell
Because the rich can’t see
And the poor won’t tell

Let nature’s wrath
Wipe away God’s grace
Let the cold winds blow
Against the human race

If rich man and poor man cannot live in peace
If hatred and sorrow and prejudice won’t cease
If man can’t find his senses before it is too late
Oh, then the cold winds of hardship
Will surely seal his fate

And let the cold winds blow
And let the chill freeze Hell
Because the rich can’t see
And the poor won’t tell

Let nature’s wrath
Wipe away God’s grace
Let the cold winds blow
Against the human race

With bombs and big long rifles
We face our fellow man
Spend more time on destruction
Than on nature’s masterplan

Spend billions of green dollars
So the last war we can win
But not willing to spend a penny
To get to know our kin

And let the cold winds blow
And let the chill freeze Hell
Because the rich can’t see
And the poor won’t tell

Let nature’s wrath
Wipe away God’s grace
Let the cold winds blow
Against the human race
Well let the cold winds blow
Against the human race


  • Publicerad:
    2019-08-16 20:00