MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det svenska bandet Therion med låten Helheim.

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen@nordfront.se

Therion är ett svenskt metalband som enligt Wikipedia spelar ”symphonic metal” och ”goth metal”. Bandet grundades 1987 och kallade sig då Blitzkrieg, ett begrepp som myntades för att beskriva den tyska arméns offensiva krigföring under andra världskriget. 1988 bytte bandet namn till Therion.

Veckans låt heter Helheim och kommer från skivan Secret of the Runes (2001). Låtens melodi påminner väldigt mycket om SS marschlåten SS marschiert in Feindesland:

Christofer Johnsson, en av Therions grundare som fortfarande spelar i bandet, berättade i en intervju från 2004 att han var medlem i både Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna. I SVT berättade Johnsson en annan gång att det antisemitiska musikgeniet Richard Wagner var en stor musikalisk inspirationskälla för honom, vilket bland annat retade upp en kulturskribent på Skånskan. Johnsson nämnde då också öppet att han var aktiv inom Sverigedemokraterna.


  • Publicerad:
    2015-09-11 20:00