MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront låten When a hero Dies med den kanadensiske hårdrocksikonen Thor.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Thor är en hårdrockskaraktär från Kanada som hade sin storhetstid under 80-talet och han var grundaren av något som ibland kallas för muskelrock, det vill säga musik som anspelar mycket på manlighet och, enligt vissa, väldigt bra musik att träna till.

Muskelrock är enkel och kraftfull musik och man skulle kunna säga att det är urtypen för den hårda och testosteronfyllda hårdrocksgenren Heavy Metal.

Den fornnordiska guden Tor symbaliserar styrka, mod, maskulinitet och han är även Odens son och mycket av artisten Thors musik handlar därför självklart också om den nordiska mytologin. Mannen bakom Thor heter Jon David Mikl som föddes 1953 i Vancover, Kanada, men karriären för Jon Mikl började inte som den starke asaguden Tor och hans kulturella kamp har varit allt annat än rak och enkel.

Under 70-talet var Jon Mikl en väldigt framgångsrik bodybuilder och han var faktiskt den första kanadensaren att vinna både Mr. Canada och Mr. Usa titlarna i just bodybuilding, där han förövrigt även vunnit över 40 andra titlar världen över.

Konceptet med Thor fick sin start i början av 70-talet när Jon Mikl åkte runt och var med i olika TV-program och gjorde styrkeprov till musik. Han böjde till exempel järnstänger med tänderna, blåste upp varmluftsflaskor till de sprack och lät folk slå sönder betongblock mot bröstet på honom med en slägga. 1977 släpptes den första skivan, Keep the Dogs Away.

Under större delen av 80-talet stretade han på men genombrottet ville aldrig riktigt komma och när det strulade till sig med hans dåvarande manager bestämde han sig för att satsa på en filmkarriär istället. Givetvis var även dåtidens filmvärld en väldigt svår värld att lyckas i.

Han gjorde egna mindre kända B-filmer som Zombie Nightmare och Rock ’n Roll Nightmare där han även spelade huvudrollerna. Men efter omkring 10 filmer kan man säga att luften gick ur honom när han snuvades på rollen som sin egna karaktär Thor i Hollywoodfilmen En natt på stan. Detta bidrog till att Jon Mikl mer eller mindre totalt gick in i väggen och drog sig tillbaka helt från rampljuset.

Jon Mikl Thors korta filmkarriär kanske inte är bra men den är helt klart underhållande.

Efter ungefär 10 år i glömska bestämde sig Jon Mikl för att göra ett försök till och satsade nu stenhård på en ren musikkarriär. Han började spela in skivor igen och turnerade väldigt flitigt och kanske inte helt oväntat gick det, om möjligt, ännu sämre den här gången. I slutet av 90-talet var Thor återigen nere för räkning.

Han fick en stroke och blev blind på ena ögat och började inse att det hårda livet som stretande rockstjärna mycket väl skulle kunna bli hans död. Man skulle kunna tro att han gav upp när detta hände men tvärtom bestämde han sig för att köra vidare, hålla huvudet högt, blicka mot framtiden och att aldrig ge upp.

När Thor kämpade vidare in i 200- talet var även det givetvis en väldigt lång uppförsbacke. Han åkte bitvis helt ensam till spelningar runt om i världen där olika kompband backade upp honom. Han sålde sina skivor och tröjor själv vid spelningarna och hur tungt och svårt det än var stretade han vidare.

Jon Mikl kämpade på under flera år och snart hade han lyckats så pass bra att han hade ett fast band bakom sig. Det började äntligen ljusna och när de spelade på hårdrockfestivalen Swedenrock år 2009 möttes de av en enorm publik. Samma år var Thor till och med huvudakt när den första Muskelrockfestivalen i Alvesta gick av stapeln.

2015 kom dokumentären I am Thor vilken berättar den både sorgliga och gripande berättelsen om Jon Mikl Thor. Man slås av alla motgångar och elände som ständigt drabbar honom och bitvis blir hans kamp närapå patetisk och hopplös men han låter inget knäcka honom.

Han håller huvudet högt och blickar mot framtiden och även om Thor inte finns uppe bland de stora namnen som Ozzy, Lemmy eller Dio så finns här något mer. Thor har en kampvilja och glöd som man sällan ser och efter nära 45 år genom motgångar kan man nog säga att Thor är mer ”true” än de flesta andra hårdrocksmusiker.

Thor 2017.

Låten vi valt att spela denna vecka kommer från skivan Beyond the Pain Barrier från 2017. Låten handlar om att leva och offra sig för ”kampen” och att det sorgligaste som finns är när riktiga hjältar dör.

Låttext:

I can heal from the blade
I can heal from the hounds of hell
I can heal from vicious lies
But I never heal when a hero dies

I can scream it on the wind
I can shake the city walls
I can burn it in the sky
But I never heal when a hero dies

We took the world with the wind in our hair
We made our way without a care
We fought the fight, 2 brothers side by side
Living our lives, dare to dare

I never thought I’d see the end
I never thought I’d see you fall

Words were said, and words were held inside
Sometimes with too much pride
The weight of the world weighed heavy on your mind
I’ll show the world your sacrifice

I never thought I’d see the end
I never thought I’d lose my friend


  • Publicerad:
    2019-10-04 20:00