MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront Ultima Thule med låten Sverige, Sverige fosterland.

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen@nordfront.se

Ultima Thule betyder yttersta/nordligaste Thule på latin. Begreppet förekommer i grekisk och romersk mytologi och anses syfta på Island eller den Skandinaviska halvön, alltså vårt Norden.

Bandet Ultima Thule bildades 1984 och hade en egen studio i Nyköping som var bandets hemort. Ultima Thule spelade en på den tiden ny musikstil som kallades vikingarock och musiken kompletterades av texter med nationalromantiska och nationalistiska budskap. Ultima Thule var antagligen det band som mest bidrog till att popularisera vikingarocken i Sverige.

När bandet var som störst sålde en av deras skivor platina (100 000 sålda skivor) och en annan guld (80 000 sålda skivor). Ett tag hade bandet kontrakt med Bert Karlssons skivbolag men skivbolaget bröt med bandet då de inte uppskattade bandets politiskt inkorrekta framtoning. Bert Karlsson själv var dock under den här tiden engagerad i det populistiska och svagt invandringskritiska partiet Ny Demokrati, idag driver han istället egna asylslott och profiterar på massinvandringen…

Ultima Thule meddelade 2012 att de skulle sluta spela in nya skivor, men de har ändå fortsatt spela och har nu också en ny skiva som ska släppas senare i år. Tidigare i år uppstod en kontroversLisa Marklund i radio spelade en nyinspelad version av Veckans låt som är Sverige, Sverige fosterland, vilket inte uppskattades av Expo och andra svenskfientliga propagandister.

Den nya versionen som spelades i radio av Marklund.

Ultima Thule har också varit på tapeten i år då de stödde Jimmie Åkesson när denne var sjukskriven samt nyligen spelade på en privat tillställning för SD-ledaren och hans vänner.

Veckans fråga på Nordfront handlar också om Ultima Thule. Rösta i omröstningen till vänster på sidan.


  • Publicerad:
    2015-07-31 20:50