MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det svenska bandet Vintersorg. Veckans låt, Döpt i en Jökelsjö, återfinns på bandets sjätte album, Solens Rötter. Låten är, precis som många andra av Vintersorgs låtar, naturromantisk.

Vintersorg är ett metal-band från Skellefteå. Bandet består av Andreas Hedlund som i princip driver projektet själv. Bandet grundades 1994 under namnet Vargatron och första albumet, Hedniskhjärtad, släpptes 1998. Namnet Vintersorg kommer från romanserien Sagan om Isfolket, skriven av den norsk-svenska författaren Margit Sandemo. Vintersorg är i sagan son till en stor hednisk ledare. Hedlund medverkar även i det norska bandet Borknagar och var tidigare med i folk metal-gruppen Otyg.

Bandet har genom åren utvecklats från att göra folk-metal till ett mer post-black metal-sound. Med åren har de även blivit mer progressiva. Vintersorgs musik är tekniskt avancerad och texterna är ofta komplexa. Bandet skriver inte sällan texter med en utpräglad naturromantik och hedendom som tema.

Det isländska ordet Jökull betyder glaciär, men vi på Nordfront överlåter till läsaren att tolka texten på egen hand.

Låttext:
Döpt i en Jökelsjö


  • Publicerad:
    2013-09-20 20:00