Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Veckans låt: Vintersorg – Fångad Utav Nordens Själ

Av Redaktionen, 2017-08-11
redaktionen@nordfront.se

MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det svenska metalbandet Vintersorg och deras låt ”Fångad utav Nordens själ”.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Vintersorg är ett svenskt black-/viking metalband som släppte sin första EP, Hedniskhjärtad, 1998. Bandet bestod då endast av Andreas Hedlund, som också använder Vintersorg som artistnamn i andra band som han varit involverad i. Hedlund har genom åren varit något av en musikalisk maskin, då han varit medlem i och skapat musik åt flertalet olika band, bland annat Otyg, Borknagar, Cronian, Havayoth med flera.

Hedlund kommer från Skellefteå och var i sin ungdom medlem i diverse lokala hårdrock och metalband. Inspirerad av norska black metalband som Ulver och Borknagar (där han senare också kom att bli sångare) som då hade börjat inkorporera folkmusik och “ren” sång vid sidan av growlandet för att utforska den urnordiska aspekten av musiken, startade han tillsammans med några vänner bandet Vargatron. Detta band kom så småningom att upplösas då man startade bandet Otyg, som var ännu mer folkmusikinspirerad hårdrock.

Hedlund kände dock att en del av materialet från Vargatron var så pass bra att han ville försöka ge ut det på egen hand. Resultatet blev EP:n Hedniskhjärtad, som han gav ut på samma skivbolag som tidigare hade gett ut Otygs debutalbum Älvefärd. Idag finns en ganska stor scen av viking- och folk metalband, varav flera också presenterats på Nordfront tidigare. Men under 90-talet såg det väldigt annorlunda ut, och man kan lugnt säga att Hedlund, med sina band Otyg och Vintersorg, varit något av en pionjär inom den svenska scenen. För även om Sverige förvisso hade band som Bathory och In Flames, vilka inkorporerade dessa element i sin musik, så tog Hedlund snarare sin inspiration från Norge, där en mörkare och mer hednisk variant växte fram och som många andra band senare kom att följa efter.

Med tiden har Vintersorg kommit att utvecklats musikaliskt i lite olika håll, och Hedlund har numer även med en gitarrist, Mattias Marklund, som han spelade tillsammans med i Otyg.

Veckans låt Fångad Utav Nordens Själ kommer från Vintersorgs första fullängdsalbum Till Fjälls, som släpptes 1998. Precis som den tidigare släppta EP:n Hedniskhjärtad så är det mörk och trolsk black metal med inslag av folkmusik och naturromantik, med texter som påminner om nationalromantikens poeter.

Albumet Till Fjälls brukar anses som Vintersorgs främsta verk och tidigare i sommar släpptes albumet Till Fjälls del II.

Låttext:

Nordstjärnan vandrar min dunkelblåa vy
Naturen slår på sin harpas strängar
Trollelden skär genom bergluft och sky
Upplyser tallhed och spirande ängar

Fångad utav Nordens själ, fångad utav Nordens själ
Månskensslöjor gyller sagolika landskap
Fångad utav Nordens själ, fångad utav Nordens själ

En ögonfägnad som väcker minnet
En tjusarkraft som fjättrar sinnet

Morgondimman tågar med dagg i förbund
Smyger sakta fram under fäders granar
Den frommaste drömsyn vid sikttändarns lund
I jordens märg nu källorna manar

Fångad utav Nordens själ, fångad utav Nordens själ
Månskensslöjor gyller sagolika landskap
Fångad utav Nordens själ, fångad utav Nordens själ

Synvidden blidkade min sorgtyngda håg
När jag furstliga fjällvärlden såg


  • Publicerad:
    2017-08-11 20:00