MUSIK. Denna vecka presenterar vi det klassiska och kontroversiella bandet Vit Aggressions återkomst. Låten ”Mörker” från det kommande albumet med samma namn har ikväll exklusiv världspremiär på Nordfront.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Vit Aggression är ett av 90-talets mest kontroversiella band från den svenska nationella musikscenen. Bandet startades redan 1986 av en Södertäljebo vid namn Göran Gustavsson.

Bandet var aktivt till 1993 då man släppte albumet Död åt Z*G, ett album och ett albumnamn så kontroversiellt att det med tanke på Sveriges åsiktslagar måste censureras även på Nordfront.

Efter Död åt Z*G kom bandet att läggas ner, för att återbildas några år senare med bland annat Leif från Fyrdung på gitarr och en av metalbandet Therions gamla trummisar.

Sedan dess har Vit Aggression och deras album lett till flera rättsliga processer, bland annat när polisen under den så kallade Brottbykonserten 1998 slog till och grep 250 personer, vilket resulterade i misstankar och i vissa fall fällande domar för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp.

Midgård Records utgivare blev 2013 föremål för förundersökning efter att Död åt Z*G:s titelspår kunde streamas på skivbolagets hemsida. Justitiekanslern valde dock att fria Midgård Records, till Juridikfrontens stora förtret, eftersom låten var uppladdad på Youtube och inte på Midgård Records server. Enligt Justitiekanslern har låttexten ”vissa uttryck som får anses innefatta ett förhärligande av vapenvåld”, men man menade samtidigt att det inte fanns något som direkt uppmanade till något konkret varför det inte var tal om någon uppvigling.

Flera privatpersoner har sedan dess dömts för åsiktsbrott efter att ha delat låten Död åt Z*G eller i någon form skrivit eller uttalat låttiteln –  en fras som syftar på den kontroversiella teorin om att det finns en internationell, sionistisk och dold världsmakt som man vill störta. Enligt svensk rättspraxis finns ingen sådan sionistisk världsmakt, samtidigt som man anser det vara brottsligt att hetsa mot den.

Världspremiär för ”Mörker” på Nordfront

Vit aggression har nu återuppstått igen, med låten ”Mörker” från det kommande albumet Mörker.

Den nya låten har världspremiär på Nordfront och vittnar om en musikalisk utveckling för Vit aggression, från klassisk RAC i 90-talsanda till mörk metal i en liknande stil som Fyrdungs fjärde och sista album Hyperborea.

I ett pressmeddelande från bandet som Nordfront har tagit del av beskriver man Vit Aggression med egna ord:

Sedan deras första skiva släpptes har inget svenskt band kommit i närheten av deras popularitet, trots idoga försök och trots alla otaliga skivor som släppts.

Legendomsusade VIT AGGRESSION är tillbaka från skuggorna med en kommande fullängdare.

Ifall klassikern DÖD ÅT Z*G! är att likställa med en gigantisk kärve bly rakt i den eviges ohyggliga anlete kan uppföljaren MÖRKER likställas med tusentals ton iskallt teutoniskt stål.

Insvept i dimslöjor av nordisk melankoli glimmar 9 audiella knivblad i den åter stigande solens allt mer tilltagande sken.

Skivan är en hyllning till det frostbitna Norden och den beslutsamhet som alla män och kvinnor som outtröttligt kämpat för det nordiska folkets överlevnad och frihet uppvisat.

Låttext:

Dansande skuggor på blodsbestänkt jord
Slumrande vindar dör ut
Fåglar på flykt bland allt mörkare moln
För folket tiden tog slut
Lögner oss ledde mot avgrundens djup
Tynande riken i brand
Blott självhat raserar stolthetens borg
för arisk kvinna och man

Vi blickar mot solen och dess strålglans av guld
Hur den sjunker i djupet av vår själ
Tyngd utav lögner och påtvingad skuld
som sakta oss hava ihjäl
Den brinner nu nedan i gravmyllans djup
I skuggornas rike den bidar sin tid
I avgrundens mörker den brinner alltjämt
och styrker oss trogna i vår långa strid

I väntan på stormen, på ragnaröks brand
Vi känner dess eldtungor ingjuta mod
I brådnattens djup, vid avgrundens rand
Dess flammor är flammorna i vårt blod
Dess gnistor nu fångna i dödsrikets köld
ska flamma upp åter av frihetens storm
Berikad av skatter från skuggrikets djup
den ska stiga ånyo med kraft så enorm

Vi blickar mot solen och dess strålglans av guld
Nu sjunken i Underjorden neder
Under stenar och mylla, i mörker och köld
Gravrikets vingar sig utbreder
Likväl den oss värmer och belyser vår stig
Dess eviga livsglöd består
Den manar oss framåt uti järnålderns tid
från dess gravröse beläget under stenar och mår


  • Publicerad:
    2020-05-29 20:00