MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det norska bandet Wardruna med låten Tyr.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Wardruna är ett norskt band som spelar fornnordisk folkmusik och sjunger på norska och äldre nordiska språk. Bandet som grundades 2003 har hittills släppt tre album som tillsammans bildar en triologi om fornnordisk mytologi och runalfabetet Futharken, där varje album behandlar åtta runor var.

Bandets musik har använts i TV-serien Vikings som handlar om vikingen Ragnar Lodbrok. I seriens tredje säsong deltar även Wardrunas frontfigur och huvudperson Einar Selvik som skådespelare.

Veckans låt Tyr kommer från det senaste albumet Ragnarok som släpptes 2016.

Så här skriver Dennis Hopper om låten Tyr i sin recension av Ragnarok:

Sista delen i trilogin är Ragnarok, den nordiska mytologins apokalyps. Den börjar med Tyr som står för kraft, kamp och seger. Tyrrunan är som bekant också Nordiska motståndsrörelsens symbol. Tyr är den modigaste av asarna och han offrade sin hand för att gudarna skulle kunna fjättra Fenrisulven och det finns vissa belägg för att Tyr (som betyder ”gud”) var den högsta guden innan Oden tog över den rollen.

Denna låt är givetvis en av de starkaste och mäktigaste i hela trilogin. Den börjar med ett åskväder som övergår till starka vikingalurar, trummor och kraftiga körer.

Precis som Hopper påpekar så är Tyrrunan Motståndsrörelsens symbol och en del i den så kallade Riksrunan. I Handbok för aktivister i Nordiska motståndsrörelsen kan man läsa följande om Riksrunans symbolik:

”Den samlade symbolen för Nordiska motståndsrörelsen är Riksrunan (symbolen för det nya Nordiska riket). Symbolen består av en Tyrruna och en Ingruna. Tyrrunan symboliserar djärvhet, offervilja, kamp och seger. Ingrunan symboliserar fruktbarhet, skaparkraft men även målmedvetenhet och fokus. Symbolen är fylld med ett grönt fält som står för vår koppling till naturen och dess eviga lagar. Den vita bården symboliserar vår ras. Runornas svarta färg förmedlar struktur, ordning och disciplin.”

Låttext:

Tyr heitir
Einhendt gud
Vargens matar
Hilmir av hovet

Tyr heitir
Einhendt gud
Ledestjerna
Vik han aldri

Ef ek skal til orrostu
Leiða langvini,
Und randir ek gel,
En þeir með ríki fara

Heilir hildar til,
Heilir hildi frá,
Koma þeir heilir hvaðan

Svensk översättning:

Tyr vare hälsad
Den enhänte guden
Födare av ulven
Helgedomens härskare

Tyr vare hälsad
Den enhänte guden
Vägledande stjärna
Vik ej från hans stig

När jag går i strid
I kamp med gammal vän
Under sköldens kant jag ropar
Och de rycker fram med styrka

Frisk till strid!
Frisk från strid!
Friska de gå, varhelst de komma


  • Publicerad:
    2017-07-07 20:00