Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Veckans låt: Xurious – Death to Traitors

Av Redaktionen, 2018-06-15
redaktionen@nordfront.se

MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront fashwave-artisten Xurious med låten Death to Traitors.

Xurious är en artist från Storbritannien som producerar en typ av elektronisk musik som blivit populärt bland nationella i hela den västerländska världen. Musikstilen kallas för fashwave, men är internt i Motståndsrörelsen även känd som ”blip blop”.

Artister som Xurious och C Y B E R N Δ Z I började inledningsvis att sprida sin musik i Alt right-kretsar i samband med det amerikanska presidentvalet 2016. Musiken i sig är ofta instrumental och ger uttryck för en slags futuristisk 80-talsnostalgi och en längtan efter en utlovad framtid för den västerländska civilisationen som aldrig blev av.

För den breda massan – och framförallt för kultureliten – blev fashwave känt tack vare DN:s kulturskribent Fredrik Strage som hyser en illa dold fascination för både alternativhögern och Nordiska motståndsrörelsen. Framförallt är det kulturella uttryck bland systemkritiker som tycks tilltala Strage, vilket har lett till att han upprepade gånger har skrivit krönikor som behandlar bland annat fashwave.

Veckans låt Death to Traitors är troligen bekant för flertalet av Nordfronts läsare då den utgör bakgrundsmusiken i en välkänd hyllningsvideo till Nordiska motståndsrörelsen, som publicerades i samband med förra höstens demonstrationer i Göteborg.

Låten ackompanjeras förövrigt i klippet med bildmaterial från 70-tals filmen Det regnar över Santiago, vilken behandlar händelserna i Chile den elfte september 1973 då militären, ledd av general Augusto Pinochet, tog makten från vänsterpresidenten Salvador Allende.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se


  • Publicerad:
    2018-06-15 20:00