VELLINGE. Vellinge kommun tog 2010 emot 24 ”ensamkommande flyktingbarn”, varav 17 fortfarande finns kvar i kommunen. Det räcker, anser kommunens arbetsutskott som domineras av moderater.

Trots att Moderaterna under många år vid makten arbetat för fortsatt mångkultur och massinvandring är partiets välmående kommunledamoter inte överdrivet förtjusta i invandring – i alla fall inte när den hamnar på deras bakgård.

Det är den erfarenhet som kan dras av att Vellinge kommun nu tänker sätta stopp för nyanlända invandrare till kommunen. Det är kommunstyrelsens arbetsutskott i Vellinge som föreslår att man säger nej till länsstyrelsens förslag om mottagande av tio nyanlända invandrare per år. Av utskottets sex ledamöter röstade endast en person, folkpartisten Henrik Thorsell, för förslaget. De övriga röstade mot förslaget och är samtliga moderater.

Anna Mannfalk (M) säger till Sydsvenskan att anledningen till att man inte vill underteckna avtalet är för kommunen ”skyndar långsamt och tar ett steg i taget”. Hon ”utesluter inte att vi kan se ett sådant mottagande i framtiden” men kan på Sydsvenskans frågor inte specificera när denna framtid kommer äga rum.

Vellinge kommun ligger i sydvästra Skåne och hade 2010 ett invånarantal på 33 303. Kommunen bebos av till övervägande del etniska svenskar och anses vara landets åttonde tryggaste kommun. Kommunen har fått topplaceringar av Svensk Näringsliv tre år i rad för sitt goda företagsklimat och kommunpolitiken domineras helt och hållet av Moderaterna, som i förra valet fick 49,7 procent av rösterna.

Källa:
Nyanlända inte välkomna


  • Publicerad:
    2013-11-16 19:58