VETENSKAP. Forskare säger sig nu vara endast ett par år bort från att återskapa ett embryo av den utdöda ullhåriga mammuten som framförallt är känd för att ha levt sida vid sida med våra europeiska förfäder under den senaste istiden.

Den ullhåriga mammuten var troligtvis en viktig del av våra förfäders tillvaro under den senaste istiden.

Den ullhåriga mammuten har samma ursprung som afrikanska och asiatiska elefanter och levde framförallt i Europa och de nordliga delarna av Asien. När Europa började gå mot en sin senaste istid började en hårlös anfader till den ullhåriga mammuten att evolutionärt utveckla en tjock päls som bättre stod sig mot kylan.

Våra europeiska förfäder levde länge sida vid sida med en ullhåriga mammuten som man också tror var en viktig källa till föda för de jägare och samlare som bebodde kontinenten under istiden.

Den ullhåriga mammuten började försvinna ungefär samtidigt som istiden började ge vika, med andra ord för ca 12 000 år sedan. Idag tror man dock att vissa isolerade stammar kan ha överlevt längre än så och på Wrangels ö i Norra Ishavet kan den sista ullhåriga mammuten ha dött så sent som för 3 700 år sedan. Mammutar eller mammutliknande djur beskrivs även från historisk tid i vissa folksägner.

Eftersom man hittat kompletta nedfrusna mammutkroppar i bland annat Sibirien har forskare länge hoppats kunna återskapa arten genom att blanda dess DNA med den närbesläktade asiatiska elefanten. Nu säger sig forskare från Harvad universitet i USA vara väldigt nära att realisera drömmen och man menar sig vara endast ett par år bort från att kunna skapa ett embryo som är en hybrid mellan de två arterna.

— Vårt mål är att skapa ett hybridembryo. Egentligen kommer det att bli en elefant med flera mammutegenskaper. Vi är inte där ännu, men det kan komma att ske inom ett par år, sade professor George Church som leder projektet under en vetenskapskonferens i Boston tidigare i veckan.

Mammutegenskaperna han syftar på är att djuret kommer att sakna de stora fladdriga öronen hos en elefant, ha platt och tjock päls och vara anpassad för ett kyligt klimat.

Alla är dock inte lika positiva till projektet och då framförallt dess etiska aspekter. Matthew Cobb som är professor i zoologi vid universitetet i Manchester oroar sig över hur livet för de blandarts-individer som föds kan komma att bli.

— Det föreslagna ”av-utrotningen” av mammutar skapar ett betydande etiskt dilemma – mammuten var inte endast en uppsättning av gener, det var ett socialt djur, precis som den moderna asiatiska elefanten. Vad händer när elefant-mammut hybriden föds? Hur kommer den att tas emot bland elefanter?

Cobb menar vidare att en sådan hybrid inte ens kommer att ha en egen mor under uppväxten. Detta eftersom forskarna inte planerar att använda en riktig elefant som surrogatmamma utan istället en slags syntetisk behållare för fosterutvecklingen, vilket Cobb menar skulle försvåra hybridens sociala process ytterligare.

Källa:
Scientists Are Close to Resurrecting the Woolly Mammoth


  • Publicerad:
    2017-02-18 18:40