RASISTISKT VÅLD. Den rasistiska före detta ledaren för Feministiskt initiativ, Victoria Kawesa, åtalas för misshandel efter att hon fysiskt anfallit en man som sade åt henne att inte tjuvåka i Stockholms tunnelbana. Kawesa beskyller både offret och polisen för rasism och sexism.

Den före detta partiledaren för Feministiskt initiativ, Victoria Kawesa, grät i mars ut i ett Facebookinlägg över hur en rasistisk vit man kränkte henne och att den rasistiska polisen minsann inte ens brydde sig om hennes polisanmälan mot den kränkande vita rasistiska mannen.

Enligt Kawesa hade hon bråttom till tåget den 11 januari. När hon skulle passera spärrarna vid Bagarmossens tunnelbanestation i Stockholm struntade hon därför att registrera sin resa med SL-kortet, och trängde sig före den utpekade mannen. Mannen blev irriterad och sade åt Kawesa att köpa en biljett. Men istället trängde hon sig före mannen. Kawesa anföll mannen och han polisanmälde henne för misshandel.

Kawesa gjorde då en motanmälan för misshandel med rasistiskt hatmotiv. Hon påstår att mannen hade knuffat henne, tryckt in sitt knä mot henne och kallat henne för ”j*vla smutsig n-ord hora”.

Men Kawesas Facebookinlägg var en rasistisk lögn. Hennes motanmälan lades ned av polisen. Det gjorde henne mycket uppretad. ”Polisens rasism och sexism har redan bestämt att han (vit man ca 185 cm) är offret, och jag (svart kvinna ca 163 cm) är boven, trots att jag försvarade mig och mannen inledde angreppet mot mig från ingenstans!”Men misstanken mot Kawesa kvarstod.

Nu åtalas Kawesa för att ha misshandlat mannen. Förundersökningsprotokollet beskriver ett annat händelseförlopp än Kawesas rasistiska lögn.

Brottsoffret säger i förhör att han blev irriterad över att hon trängde sig efter honom för att tjuvåka men förnekar att han använt nedsättande tillmälen mot henne och förklarar att det var hon som blev aggressiv och slog och sparkade på honom så att han tappade sina glasögon. Kawesa försökte dessutom trampa sönder glasögonen. Vid ett senare sjukhusbesök dokumenterades också sårskador.

Inget av de två vittnena kunde styrka Kawesas beskrivning av händelsen. Filmen från övervakningskamerorna som dokumenterade händelsen stöder däremot mannens historia, och i förundersökningsprotokollet står det:

”MT sträcker sig mot målsägandes ansikte och sliter av honom glasögonen så att de faller på marken. Misstänkt backar och ställer sig vid den andra spärren precis bredvid och pekar finger (”fuck you” tecknet) mot målsägande. Målsägande fortsätter att tala med mannen i den gula jackan. Misstänkt går återigen fram till den aktuella spärren och riktar en spark mot målsägande samt slår mot hans ansikte.”

Victoria Kawesa valdes till partiledare för Feministiskt initiativ i mars 2017, men avgick ett halvår senare, i september, med hänvisning till ”livsomständigheter”. Tidigare var hon Fi:s antirasistiska talesperson och inför valet 2014 var hon tredje namn på riksdagslistan. Den 18 maj ”råkade” hon märkligt nog vara med om en ”taxiolycka” när hennes taxichaufför krockade med en motorcyklist. Detta gjorde att hon tyvärr inte kunde medverka i en debatt som skulle sändas i SVT:s Opinion Live samma kväll, och där hon skulle nödgas att möta andra debattörer, bland annat i den tillrättalagda frågan ”hur utrikes födda missgynnas på arbetsmarknaden”.

Hon är adjunkt i den akademiska disciplinen ”genusvetenskap” vid kulturmarxistiska Södertörns högskola, men i december 2017 dömdes hon för upphovsrättsbrott efter att vid en presentation ha använt en annan forskares material och förespeglat att det var hennes egna.

Källor:
Victoria Kawesa åtalas för misshandel – beskyller polisen för rasism och sexism
Facebook
FI:s partiledare Victoria Kawesa i bilolycka


  • Publicerad:
    2018-06-26 15:45