KULTUR. Den ryska filmen ”Viking” med norsktalande vikingar har blivit en enorm biosuccé i Ryssland efter att ha dragit in 1,2 miljarder rubler på tio dagar.

viking

Filmen handlar om den unge prinsen Vladimir av Novgorod som efter sin fars död tvingades att fly från riket. På norska är Vladimir känd som Valdemar, den nära släktingen till flera av Norges främsta vikingakungar. Hans förfader var den svenske vikingen Rurik, som grundade kungadynastin som skulle härska över Ryssland i 600 år. 977 rymde rymde Vladimir till sin släkting Håkan Ladejarl i Trøndelag. Efter tre år i Norge samlade Vladimir en armé som hjälpte honom med att vinna tillbaka Novogorod och Kiev-riket från sin bror Jaropolk.

Med en ambition om att förena folket i Kiev-riket ville storfursten Vladimir ge dem en gemensam religion. Han provade att slå ihop alla de hedniska gudarna i riket till en religion men det misslyckades och han lät sig döpas 988 och därmed etablerades den grekiskt ortodoxa kyrkan i landet. Vladimir kristnade då hela Kiev-riket och anses därför vara en av de största ortodoxa helgonen i Ryssland.

”Viking” skapades av regissören Andrei Kravtjsuk och har blivit en braksuccé i Ryssland och har lett till ett uppvaknat intresse för vikingar i landet. Filmen har dock mötts av kritik från bland annat historiker som menar att filmen innehåller flera historiska felaktigheter och från den ortodoxa kyrkan som menar att filmen framställer Vladimir som brutal, smutsig, kåt och mordisk.

— Den här filmen vill jag gärna se igen, ska den ryska presidenten Vladimir Putin ha sagt om filmen och beksriver den som ”ett konstverk, inte en dokumentär”.

Se en trailer till filmen nedanför:

Källor:
Vikingfilm gjør stor suksess i Russland
Viking shock for the Russians


  • Publicerad:
    2017-01-20 07:35