VIKINGAR. I Täby har arkeologer som undersökt en vikingatida gård funnit en silverskatt från vikingatiden. Skatten som bland annat består av hals- och armringar och flera silvermynt har troligen grävts ned under golvplankorna i en gård för tusen år sedan.

En silverskatt från vikingatiden hittades i Täby. Foto: Twitter.

En silverskatt som gömts undan på 1000-talet e.Kr. har hittats vid en arkeologisk undersökning av en vikingatida gård i Viggbyholm i norra Stockholm, skriver Arkeologerna vid Statens historiska muséer i ett pressmeddelande. Gården finns i ett område med omkring tjugo hus, från yngre järnålder och tidig medeltid, som förmodligen bebotts under flera århundraden.

— När jag gick över platsen fick jag plötsligt ett otroligt kraftigt utslag med metalldetektorn. Det var jättespännande, säger Maria Lingström på Arkeologerna vid Statens historiska museer.

Arkeologerna har under sommaren och hösten undersökt platsen som hittades efter att man förra året fann rester av en över tusen år gammal gård från vikingatiden i Täby. Bland annat långhus och grophus har hittats i området.

Skatten som bland annat innehåller hals- och armringar, pärlor och silvermynt hittades i en av byggnaderna och har troligen varit nedgrävd under golvplankorna. Föremålen låg i en tygpåse som placerats i ett keramikkärl.

— Den klassiska tolkningen är att man har grävt ner sitt silver och värdeföremål för att gömma undan det i orostider och frågan är om det gäller även här, säger John Hamilton, arkeolog och projektledare.

Det fanns åtta halsringar, två armband, en ring, två pärlor och tolv mynthängen (mynt som gjorts om till hängsmycken) i skatten.

— När vi skulle plocka upp föremålen och jag försiktigt lyfte halsring efter halsring hade jag en positiv känsla av att ”oj det här tar ju aldrig slut” och till slut blev det åtta stycken halsringar. De var i otroligt bra skick och det såg ut som om de var tillverkade och nedlagda igår. Ändå är de tusen år gamla, säger Lingström.

Ett av mynten – troligen från 900-talet – är mycket ovanligt och kommer från staden Rouen i Frankrike. Professor Jens Christian Moesgaard vid Stockholms universitet, som bedömt mynten, säger att denna typ av mynt tidigare endast är känd från teckningar.

Arkeologerna har även gjort fynd som pilspetsar, vridkvarnar, keramik och amulettringar i området men förväntade sig inte att finna en silverskatt.

— Det här är något man bara får vara med om en gång i livet, kommenterar Lingström.


  • Publicerad:
    2020-11-10 11:35