UTRIKES. Ungerns premiärminister Viktor Orbán anser att EU:s asylpolitik är ”självdestruktiv och naiv” och han menar att han vill förändra den.

Victor Orban.

Viktor Orbán.

Det var i fredags som EU-toppmötet hölls i Bratislava och regeringarna i både Tyskland och Sverige tycker att mötet var ett misslyckande då de hade hoppats på, med hjälp av EU, att länderna i Östeuropa skulle tvingas ta emot fler invandrare.

Under paroller som bland annat ”global solidaritet” och ”lagliga vägar in i Europa” ville både Sverige och Tyskland införa ett så kallat kvotsystem. Syftet med ”kvotsystemet” är att kunna lämpa över en stor del av främlingarna på östeuropeiska länder. Framförallt de länder som ingår i det som kallas för Visegradgruppen där Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern ingår.

Sveriges och Tysklands önskan om kvotsystemet kom aldrig till stånd under mötet i Bratislava, varför de nu anser att mötet var ett misslyckande.

Någon annan som är missnöjd med EU-mötet i Bratislava är Ungerns premiärminister, Viktor Orbán.

— Vi misslyckades med att förändra Bryssels invandringspolitik, säger han.

Orbán menar att han vill förändra EU:s asylpolitik som han menar är ”självdestruktiv och naiv”. Han hoppas att Ungern kan vara ett föregångsland som förändrar hela Europas syn på asyl­invandringen till att handla om ”självförsvar”. Orbán anser att två nyckelländer i det arbetet är Grekland och Tyskland. Varför Grekland är för att det är via det landet som en mycket stor andel av invandrarna strömmar in i Europa och Tyskland eftersom det framför allt är det landet som lockar invandrarna med generösa asylvillkor och frikostiga bidrag.

Vidare menar Orbán att länder som Tyskland och Sverige struntar i vilka konsekvenser asylkaoset får, inte bara i sina egna länder utan också för alla de länder som främlingarna väller fram igenom.

Istället ser sig Ungern som ett solidariskt land då det i stor utsträckning ensamt har tagit på sig ansvaret för att stoppa kaoset som massinvandringen medför. Detta genom att bland annat bygga taggtrådsstängsel längs gränsen söderut och stationera tusentals poliser och soldater längs gränsen. Något som de fått hätsk kritik för.

Ungern bär ensamt alla kostnader förknippade med att, inte bara skydda sig självt, utan även Europas övriga nationer”, skriver den ungerska regeringen på sin hemsida.

Källa:
We failed to change the EU’s immigration policy


  • Publicerad:
    2016-09-19 10:45