MALMÖ. Under natten mellan tisdags och onsdags ska ett vildsvin ha setts till mitt i centrala Malmö. Polisen och kommunens skyddsjägare kallades in för att hitta djuret.

Det var under natten mellan tisdags och onsdags som vittnen ringde in till polisen och uppgav att de sett ett stort vildsvin springa omkring i Pildammsparken och på gatorna i närheten. Polispatruller och även kommunens skyddsjägare kallades in och skickades till platsen. Men än så länge har man inte funnit några spår efter vildsvinet och polisen uppmanar nu allmänheten att höra av sig på numret 114 14 ifall djuret syns till igen.

— Men inget nytt har rapporterats sedan djuret skymtades vid Pildammsparken i natt, säger Maja Forstenius på polisens ledningscentral.

Ett vildsvin kan väga upp emot 200 kilo och är vid ett aggressivt tillstånd mycket farliga för människor. Magnus Lefèvre, som är vakthavande befäl vid polisen i region Syd, säger att skyddsjägarna som skickades ut till platsen tillsammans med polis har rätt att skjuta djuret.

— De har rätt kompetens för att avliva djuret. Våra tjänstevapen är inte anpassade för att skjuta djur, säger han.

Han uppmanar även allmänheten att vara försiktiga om de skulle se vildsvinet.

— Vildsvin kan ju vara rätt farliga och aggressiva mot människor. Ser man djuret ska man vara försiktig, säger Lefèvre.

Förhoppningen, säger Lefèvre, är att man ska lyckas få ut vildsvinet på landet igen där djuret hör hemma.

— Det tillhör den svenska faunan men det ska inte vistas här. Har vi tur kan det ta sig ut på landet där det hör hemma, säger han.

Källa:
Polisjakt på vildsvin i centrala Malmö i natt


  • Publicerad:
    2015-10-14 08:30