Dagens datum 28 mars: Leni Riefenstahls storslagna film Viljans triumf (Triumph des Willens) hade denna dag 1935 premiär för allmänheten.

viljans-triumf-6

Leni Riefensthal vid inspelningen

I september 1934 hölls de sjätte partidagarna i Nürnberg. Uppgiften att dokumentera den viktiga händelsen gavs till Leni Riefenstahl, som också hade regisserat filmen Der Sieg des Glaubens över partidagarna året före. Hitler och partiledningen var så nöjda med Riefensthals arbete med den förra filmen att hon gavs större budget, handlingsfrihet och beslutanderätt i den konstnärliga utformningen av den nya filmen.

Det gjordes omfattande förarbeten till filmen. Albert Speer ansvarade för kulisser och arkitektur, han skötte även den övergripande koordinationen av inspelningen. I Riefensthals filmteam ingick 172 personer, de flesta med uppgifter att hantera kameror. Sammanlagt filmades över sextio timmar film. Riefensthal hade i slutändan svårt att klippa ned allt det fantastiska finmaterialet till spelfilmslängd på under två timmar.

Filmens övergripande tema handlar om det viktiga med folkets enighet och premiärvisades den 28 mars 1935, på UFA:s palatsteater i Berlin.

Filmen inleds med flygfoton över Ledarens ankomst till Nürnberg där publiken även får se den vackra staden från luften. Man får sedan följa med Ledaren på hans färd med bil genom staden. Färdvägen kantas med jublande folkmassor.

Rudolf Hess

Rudolf Hess

Filmens första tal hålls av Rudolf Hess, talet är en hyllning till Adolf Hitler:

Min Ledare, du är omgärdad av nationalsocialistiska fanor och standar. Om tyget i våra fanor någonsin ruttnar, så kommer folket att förstå storheten i vår tid. Och de kommer att förstå vad du, min Ledare, betyder för Tyskland. Du är Tyskland. När du agerar, agerar nationen. När du dömer, dömer folket. Vår tacksamhet är löftet att stå med dig, genom vått och torrt, vadan som kommer i vår väg!

Ett antal höga partiföreträdare står sedan på tur för att hålla anförande, bland andra Alfred Rosenberg och Joseph Goebbels.

Hitlers första tal i filmen

Hitlers första tal i filmen

Filmens första tal av Hitler hålls inför 52 000 arbetare i nygrundade Riksarbetstjänsten. I talet tar han upp hur viktig arbetaren är för folket och nationen. Hitlers nästa tal hålls på den nybyggda Zeppelinfeld-stadion inför Hitlerjugend och hundratusentals andra åskådare.

Nästa tal av Ledaren hålls under kvällen:

För ett år sedan möttes vi för den första gången på detta fält. Det första generaluppropet av det politiska ledarskapet i det nationalsocialistiska partiet. 200 000 män stod tillsammans. De stod här av sitt eget hjärtas kall. De stod här av lojalitet. Det var folkets nöd som rörde oss och som förde oss samman.

Sedan följer en av de mest storslagna scenerna i filmen där Adolf Hitler tillsammans med ledarna för SS och SA marscherar under tystnad genom hela stadion, flankerade av hundratusentals SS- och SA-män, till ett minnesmonument av fallna kämpar. De tre hälsar de döda och marscherar sedan tillbaka samma väg de kommit.

Man hälsar de döda

Man hälsar de döda

Sedan följer ett tal till de församlade SS- och SA-männen. Talet tar upp förräderiet, från delar av ledarskapet i SA, som hade skett bara någon månad tidigare. Efter detta tal följer en storslagen parad där de deltagande partigrenarna defilerar förbi Ledaren och den högsta ledningen. Publikens största jubel vid paraden kommer när livregementet Leibstandarte marscherar förbi.

viljans-triumf-4

Leibstandarte marscherar

Efter Hitlers avslutande tal, sammanfattar Rudolf Hess partidagarna med:
”Partiet är Hitler! Men Hitler är Tyskland som Tyskland är Hitler! Hitler, Sieg Heil!”

Leni Riefensthals Viljans triumf var på många sätt helt nyskapande. Exempelvis hennes användning av rörliga kameror och flygfoton var för tiden banbrytande. Viljans triumf har kallats en av filmhistoriens viktigaste filmer, den är även ansedd som tidernas främsta propagandafilm. Filmen vann ett flertal priser, bland annat vid filmfestivalen i Venedig och världsutställningen i Paris. Leni Riefensthal var även den första kvinnliga regissören som vann priser för sitt verk.

Nedan kan hela filmen ses med engelska undertexter:

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-03-28.


  • Publicerad:
    2016-03-28 00:34