YTTRANDEFRIHET. Den islamkritiske konstnären Lars Vilks kommer med största sannolikhet att få debattera yttrandefrihet på ett debattmöte arrangerat av Ung Pirat i Göteborg. Enda problemet är att polisens säkerhetskrav och villkor måste kunna uppfyllas.

Vilks

Efter att två personer avled och flera skadades när Lars Vilks deltog på ett seminarium om yttrandefrihet och konst på kulturhuset i Köpenhamn har Vilks tvingats leva på hemlig ort. Nu ser det dock ut som att han kommer att kunna debattera i Göteborg, sålänge polisen kan garantera säkerheten och undvika fler attentat från islamistiska extremister.

— Vi för en fortlöpande dialog med polisen. Vi räknar självklart med att kunna hantera kraven vi får på oss, säger Gustav Nipe, ordförande för Piratpartiets ungdomsförbund som anordnar debatten.

Mötet i Göteborg klassas nu efter attentatet i Köpenhamn som ”en särskild händelse” och riskbedömningar samt kontakt med arrangörerna görs löpande flera dagar innan mötet.

— Säkerhetskraven kan ändras beroende på hur riskbedömningen ser ut. Vi samlar in information från många olika kanaler, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

För att kunna komma in på mötet där förutom Vilks även homoprofilen Alexander Bard och kolumnisten Sakine Madon kommer att delta måste deltagarna av säkerhetsskäl registreras samt kunna uppvisa giltig ID-handling.

— Det är en signal för att visa att vi inte vill ha hit folk som bara är allmänt bråkiga, säger Gustav Nipe.

Parollen på mötet kommer att vara ”vart yttrandefriheten är på väg, hur våld och hot om våld påverkar samtalet, och om medias och det offentligas roll i detta”.

Källa:
Vilks får debattera i Göteborg


  • Publicerad:
    2015-03-03 19:50