SOVJET 2.0. Chefen för Stortingets justitiekommitté, Hadia Tajik, vill ha ”avideologisering” av fångar med ”extrema åsikter”. Detta efter att det ”avslöjades” att en tidigare dömd deltagit på en av Motståndsrörelsens aktiviteter.

political-prisoners

Chefen för Stortingets justitiekommitté, socialdemokraten Hadia Tajik (Arbeiderpartiet), är skeptisk till att fångar med ”extrema ideologiska åsikter” inte ”rehabiliteras” i fängelset. Enligt Tajik bör fängelser hjärntvätta de politiskt inkorrekta innan de släpps fria. Eller ”avideologiseras”, som hon kallar det.

Vänsterextremt nätverket bakom ”avslöjandet”
Bakgrunden till Tajiks uttalanden är en uthängnings-artikel från vänsterextrema nätverket Researchkollektivet INFO. I torsdags publicerade de en lögnaktig, vinklad och avslöjande artikel med namnet ”Morddömd nazist med våldsamt internationellt nätverk”, där det stort slogs upp att den tidigare dömde Ole Nicolai Kvisler deltagit på en av Motståndsrörelsens aktiviteter, Nordendagarna 2013, efter att ha avtjänat sitt straff och var en fri man.

Efter publiceringen av artikeln blev den delvis utgiven och/eller använd som källmaterial för artiklar i norska nationella tidningar, radiosändningar och liknande. Med rubriker som ”Gick på nazistläger när han blev frisläppt” tryckte media på det faktum att Kvisler inte hade förändrats politiskt i fängelset – det vill säga att han inte hade ”lagt nazismen bakom sig”. Som om han skulle ha dömts för sina politiska åsikter.

18_suffrage_jan10_1913_lrg-460x256

Vill hjärntvätta politiska fångar
Sist att kasta sig in i debatten är alltså pakistanska Hadia Tajik, som i egenskap av chef för Stortingets justitiekommitté, hävdar till Aftenposten att samfundet inte har ”tagit hänsyn till hur människor med extrema ideologiska åsikter” ska ”rehabiliteras”. Enligt Tajik bör myndigheterna, i sann sovjetisk stil, nu hitta fler sätt ”att arbeta för avideologisering av extremister medan de är i fängelset”. Med andra ord: Chefen för Stortingets justitiekommitté anser att norska fängelser borde bedriva ideologisk/politisk lobotomering av fångar med ”extrema åsikter”.

Hadija Tajik.

Hadia Tajik.

En annan som tar ordet är Tom Kimmo Eiternes, som presenteras som en avhoppare från den ”nazistiska miljön”. Eiternes kritiserar att Kvisler mot slutet av sitt straff överfördes till en öppen anstalt, trots att han hade ”oförändrad extrem attityd”. Eiternes tycker att det borde ställas ”krav på förändrad attityd innan man får sänkt straff”.

Artikeln publicerades ursprungligen på Nordfront.net.

 


  • Publicerad:
    2014-11-08 15:17