HJÄRNTVÄTT. Aktiva Fredsresor anordnar bussresor till arbetsläger i Tyskland och Polen för att ”vaccinera” norska ungdomar mot ”nynazism”. De är som mest mottagliga i 16-årsåldern, menar chefen för företaget.

taggtrad

I Norge är det främst företagen Aktiva Fredsresor och Vita bussar som anordnar propagandaresor till arbetsläger från andra världskriget i Tyskland och Polen. Målet med resorna är, enligt Aktiva Fredsresor, att ”vaccinera norska ungdomar mot nynazismen”

Ironiskt nog uppger företagets grundare och chef, Helga Arntzen, att ett av hennes motiv för att starta företaget är att hon själv ska ha blivit ”hjärntvättad och lurad av politisk propaganda”. Enligt henne är det mest optimalt att skicka ungdomar på resor i 16-årsåldern, då de är som mest mottagliga då.

— Vi säger att runt 16-årsålder är den ideella åldern för en ungdom som ska genomföra denna resan. Det är då som uppfattningarna skapas och det är då som ungdomarna väljer sin livsväg.

Peter Tveita, som går första året på gymnasiet, ska delta på en liknande resa tillsammans med över 200 andra elever och föräldrar från Klepp i Norge.

— Det kommer nog att bli starka intryck, om saker som skedde i dessa läger och hur nazismen klarade av att göra så mycket galet, säger han.

Tveita förklarar vidare att han har lärt sig att ”nazisterna” använde sig av ”galna metoder” och att ”det egentligen var ett massmord mot framförallt judar”.

Tor Dehlie från Aktiva Fredsresor kommer att vara reseledare för eleverna från Klepp. Enligt Dehlie ska skoleleverna också lära sig om ”fredsskapande processer och mänskliga rättigheter” men att huvudmålet med resan är att ”vaccinera” dem mot ”nynazismen”.

— En sån resa fungerar som ett vaccin mot nynazismen, säger Dehlie.

Under 2015 reste 23 000 norska skolelever till Polen och Tyskland med Aktiva Fredsresor och Vita bussar.

Se propagandafilmen från Aktiva Fredsresor nedanför:

Källor:
Til Polen for å bli vaksinert mot nazisme
Vil «vaksinere» ungdommen mot «nynazisme» i tidlig alder


  • Publicerad:
    2016-10-14 11:25