EKONOMI Region Gävleborg kammade hem ”vinsten” i tävlingen ”Årets värsta slöseri” efter att ha tvingats sälja av två vindkraftverk som kostat regionen 127 miljoner kronor.

Slöseriombudsmannen tilldelade i tisdags Region Gävleborg det osmickrande priset ”Årets värsta slöseri”. Slöseriet som regionen gjort sig skyldig till var att bränna 127 miljoner kronor på två vindkraftverk. Skattebetalarna, föreningen som ligger bakom tävlingen, skriver följande på sin hemsida:

Region Gävleborg köpte år 2012 två vindkraftverk. Under våren 2022 beslutade man att sälja kraftverken efter en process kantad av problem och motgångar. Satsningen var tänkt att ge regionen en årlig vinst på tre miljoner kronor men på sista raden kan konstateras att skattebetalarna har betalat dyrt för de dysfunktionella vindkraftverken. Under åren har det kostat skattebetalarna minst 42 miljoner, utöver anskaffningsvärdet på 85 miljoner kronor. Nu har den dåliga affären krönts med titeln Årets värsta slöseri 2022.

Om man slår ut de 127 miljoner kronor som vindkraftverken har kostat på alla Region Gävleborgs invånare blir det en kostnad på cirka 450 kronor för varje invånare.

Det var Moderaterna i Region Gävleborg som nominerade den egna regionen och kallade vindkraftverken – som köptes in när regionen leddes av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet – för en ”lekstuga med skattemedel”. Som en parantes kan också nämnas att valet 2022 blev historiskt då valresultatet ledde till att Region Gävleborg för första gången sedan den allmänna rösträtten infördes inte längre styrs av Socialdemokraterna. Idag styrs regionen istället av en koalition bestående av SD, M, KD och det lokala sjukvårdspartiet.

Tvåa i tävlingen om årets värsta slöseri kom en EU-reklamkampanj som kostade 700 miljoner kronor.