TYSKLAND. Tyska myndigheters kampanj för att döma åldringar för brott i samband med den så kallade ”förintelsen” fortsätter. Senaste uppfinningen är en Virtual reality-modell över ”dödslägret” Auschwitz som ska hjälpa åklagare att ”bevisa” att de åtalade omöjligt kan ha missat ett pågående massmord.


”Dödsläger” i Virtual reality. Verkligare än så blir det nog aldrig.

I kampen för att kunna åtala och döma så många åldringar som möjligt för ”förintelsebrott” har tyska myndigheter nu skapat en Virtual reality (VR) modell av det påstådda ”dödslägret” Auschwitz. Genom fotografier, ritningar och laserscanningar av omgivningen har man försökt återskapa en digital representation av lägret vid ett visst givet tillfälle.

Tanken med modellen är att ”motbevisa” de åtalade när de hävdar att de inte sett något pågående massmord. Detta genom att bland annat visa på att sikten varit så öppen att det inte kan ha undgått någon.

Även tidigare har man använt enklare digitala modeller av Auschwitz för att åtala påstådda förbrytare. Den 89-årige Johann Breyer skulle exempelvis ställas till svars för påstått mord på 200 000 ungerska judar med hjälp av en VR-modell 2014. Breyer hann dock avlida innan rättegången kunde inledas.

Den tidigare SS-vakten Reinhold Hanning lyckades man dock döma till fem års fängelse för medhjälp till mord på 170 000 judar genom en annan digital modell.

Tyska myndigheter uttrycker nu förhoppningar om att kunna döma ett ”tvåsiffrigt” antal åldringar för ”förintelsebrott” och när man är färdig med detta kan modellen komma att lånas ut till ”förintelsecentret” Yad Vashem i Israel.

Vid dessa rättegångar kommer dock försvaret inte att ha möjlighet att använda modellen för att försvara sina klienter med att det omöjligt kan ha pågått något massmord utan att någon sett det. Detta eftersom både försvaret, samt eventuella domare som tar hänsyn till sådan bevisning, också kommer att åtalas under ”tysk” lag för att ”ljuga om historien”.

Källa:
Germans build virtual-reality death camp to help prosecute Nazi criminals


  • Publicerad:
    2016-10-02 15:50