UKRAINA. Nu kan den judiska kuppregimen i Ukraina ha gjort sig skyldiga till grova krigsbrott genom att ha använt internationellt förbjudna vapen.

Vad som sägs vara vit fosfor regnar över staden Donetsk.

Medborgare i Donetsk har spelat in flera videoklipp som visar hur vita glödande partiklar regnar över bostadskvarter. Lokalbefolkningen hävdar att den ukrainska militären bombarderat deras stad med internationellt förbjudna fosfor-granater.

Det var på torsdagskvällen som invånare i Lenin-distriktet i staden Donetsk såg hur ett flöde av vit eld strömmade ner från den mörka himlen till det numera välbekanta ljudet av bombningar, rapporterade RIA Novosti.

I förra veckan regnade vad som sägs vara vit fosfor även över staden Slavyansk.

Misstankar riktas nu mot att det handlar om artillerigranater fyllda med vit fosfor, liknande de som enligt uppgift används av militären under blockaden i juni av Slavyansk, ytterligare en östlig stad.

Hittills har det inte inkommit några officiella rapporter från krigsskådeplatsen, gällande beskjutningarna av Donetsk, som kan bekräfta ifall vit fosfor verkligen har använts mot de tätbefolkade områdena.

Den israeliska krigsmakten släppte vit fosfor över Gaza 2009.

Nyhetsbyrån Interfax rapporterade att en ovanlig ammunition som liknade ”fyrverkerier eller vitt regn” hade exploderat över en front på slagfältet som var upp till 5 kilometer bred.

Charles Shoebridge, en före detta brittiska arméofficer, sa till Russia Today att videon ”verkar visa några av de egenskaper som man kan förvänta sig att se av vit fosfor eller liknande brandbombs-ammunition”.

”Framför allt tycks det som att ett stort antal ljust brinnande partiklar faller snabbt till marken, utan hjälp av till exempel fallskärmar för att bromsa deras fall. Detta indikerar att det inte var frågan om lysa upp området, genom exempelvis nödraketer” sa Shoebridge och betonade att ”man kan även förvänta sig stora mängder vit rök då vit fosfor används” något som antagligen inte syns eftersom filmen är inspelad nattetid.

Den ukrainska armén hävdar att de är i slutfasen av att inta staden Donetsk. Kiev-styrkorna använder tungt artilleri, till exempel raketramper, mot en stad med en befolkning på nära 1 miljon (cirka 950.000) medborgare.

Ytterligare scener av förödelse går att skåda över hela staden, med många byggnader som är utbrända eller söndersprängda. Ett stort antal privata hem i Donetsk har brunnit ned eftersom brandmän inte kunnat släcka alla bränder som orsakats av beskjutningarna.

Russia Today sände under gårdagen ett inslag om det misstänkta bruket av vit fosfor över Donetsk:

Källor:
‘White rain’: Donetsk residents record alleged phosphorus shelling
’White phosphorus’ reports: Ukraine military ’dropped incendiary bombs’ on Slavyansk


  • Publicerad:
    2014-08-16 09:39