USA Under en presskonferens om den pågående pandemin lät Joe Bidens judiske covid-rådgivare hälsa alla ovaccinerade att de har att se framemot ”en vinter av svår sjukdom och död för er och era familjer”.

Det var förra fredagen som Jeffrey Zients, rådgivare till i USA:s president Joe Biden och koordinator för Vita husets ”team” för bekämpning av covid-19, informerade pressen om vad som händer med pandemin.

Pressträffen var en i mängden, precis som stundtals skett dagligen även i Sverige, men finns transkriberad på Vita husets hemsida.

Zients inledde pressträffen med att skryta om att de vaccin som används är effektiva mot den nya och fruktade så kallade omikron-varianten av covid-19. Trots denna påstådda effektivitet menar han att man som vaccinerad kan smittas, även om symptomen då ”troligtvis” kommer att bli ”asymptomatiska och milda”.

— Vi är inställda på att inte låta omikron störa arbete och skola för de vaccinerade. Ni har gjort det enda rätta och vi kommer att ta oss igenom detta, lät den judiske covid-bossen hälsa.

Men till alla som valt att inte ta något vaccin hade Zients en helt annan hälsning:

— Ni kan se framemot en vinter av svår sjukdom och död, för er själva, era familjer och för de sjukhus som ni snart kan komma att överbelägga.

Vidare uppmanade Zients alla amerikaner att vaccinera sig själva och sina barn och ta så kallade ”booster-doser” av vaccinet.