JUDISK MAKT. Israels premiärminister är arg på Trump för USA:s meddelade planer att trappa ned kriget mot Syrien.

I slutet på mars överraskade USA:s president Donald Trump sitt eget utrikesdepartement genom att säga att USA ”mycket snart” ska ”lämna Syrien”.

— Låt andra ta hand om det, sade Trump.

Utrikesdepartementet sade emot Trump genom att hävda att de inte kände till några planer om att dra tillbaka amerikanska trupper från Syrien.

Enligt tjänstemän i Vita huset ringde Israels premiärminister Benjamin Netanyahu upp Trump och var arg på honom efter hans uttalande. Detta eftersom Netanyahu anser att ett sådant beslut gör det möjligt för Israels utpekade fiender Syrien, Iran och deras anslutna miliser att få starkare fotfäste i regionen.

Efter Netanyahus samtal till Trump släpptes en kommuniké från Vita huset som uttrycket att presidenten ”upprepade USA:s engagemang för Israels säkerhet, och de två ledarna kom överens om att fortsätta sina koordinerade ansträngningar att motarbeta Irans onda inflytande och destabiliserande aktiviteter.”

Syriens president Bashar al-Assad, som stöds av Ryssland och Iran, har sagt att han vill återta varje tum Syrisk mark. Kriget mot Syrien är nu inne på sitt åttonde år, hundratusentals människor har dött och mer än elva miljoner syrier har fördrivits från sina hem.

Källor:
Trump: U.S. Leaving Syria ’Very Soon, Let Other People Take Care of It’
Netanyahu Had ’Tense’ Call With Trump Over U.S. Plan to Leave Syria, White House Officials Say


  • Publicerad:
    2018-04-07 11:30