En 600 år gammal mumie av en flicka, som håller sina händer över ögonen och har ett skräckslaget ansiktsuttryck, är en av omkring 20 mumier som snart kommer att kunna beskådas på nationalmuseet i Lima, Peru. Mumierna ingår i en utställning om det ”mysteriska molnfolket” – vilka var ett historiskt folk av vit ras i Sydamerika.

Flickans kropp hittades i ett gömt begravningsvalv i Amazonas, och bibehölls genom årens lopp tack vare den balsameringsmetod som hennes stam, chachapoyas, eller ”molnkrigarna” som de även kallades, använde sig av.

I samband med fyndet av flickan upptäcktes även elva andra mumier, rapporterar London-tidningen Evening Standard. Fynden gjordes för tre månader sedan av en bonde i norra Peru. I valvet hittades även keramik, textilier och väggmålningar.

Chachapoyas var en högväxt ras, med ljust hår och ljus hy. Vissa forskare tror att chachapoyas har sina historiska rötter i Europa. Sin historiska gärning i Sydamerika bestod i att de skapade en av de mest avancerade civilsationerna där, som var organiserad som ett stort kungadöme i Anderna och existerade från omkring år 800 till 1500. Chachapoyas hade ett rykte om sig att vara dugliga krigare.

Deras kungadöme gick under då de sannolikt blev erövrade av Inkariket. Det enda efterlämnade minnesmärket efter dem är ett spektakulärt citadell, kallat Kuelap, högt uppe i Anderna. Kuelap har mer än 400 byggnader, varav flera försvarstorn.

För att läsa mer om den vita rasens historiska roll i Sydamerika, läs gärna kapitlet ”To the ends of the earth – Lost white migrations” från den högintressanta historieboken March of the Titans, vilken även går att beställa från Kampboden.


  • Publicerad:
    2007-01-13 00:00