ISLAND. Vulkanområdet Fagradalsfjall i närheten av Grindavik har fått ett utbrott. Bilder visar hur flytande magma har brutit sig upp ur marken. Myndigheterna har spärrat av vägar och uppmanar folk att hålla sig borta från området.

Lava som brutit sig upp i Fagradalsfjall. Foto: Telegram.

Vulkanområdet Fagradalsfjall i närheten av Grindavik har fått ett utbrott. Det första larmet om vulkanutbrottet kom vid 21:40 igår kväll isländsk tid. Bilder visar också hur himlen har färgats röd över Grindavik.

Händelseförloppet har hittills gått lugnt till, man har inte kunnat se några större skakningar på seismometrarna. Utbrottet var också väntat, halvön Reykjanes har drabbats av tiotusentals skalv de senaste veckorna.

— Alla stora vägar i närheten har stängts av så att folk inte ska komma för nära, säger Davíð Már Bjarnason, talesperson för kustbevakningen, till Morgunbladid.

Däribland har vägen till Keflaviks flygplats – islands största flygplats – spärrats av. Inga personer har i nuläget rapporterats skadade. Området ligger också bara några mil ifrån huvudstaden Reykjavik.

Myndigheterna har redan för några veckor sedan varnat för att ett utbrott var nära på att ske. Ingen bor dock nära själva vulkanområdet, så man har inte behövt evakuera några familjer.

Vy från Grindavik. Foto: Telegram.


  • Publicerad:
    2021-03-20 07:45