PUGACHOV, RYSSLAND Efter mordet förra helgen på den 20-årige Ruslan Marzhanov tog tålamodet slut. Flera kräver utvisning av tjetjenerna och myndigheterna svarar med att tillkalla extra polis.

Mordet på den 20-årige Ruslan Marzhanov i staden Pugachov är det fjärde mordet på kort tid som riktats mot etniska ryssar och som utförts av tjetjener. Regimvänlig media försöker delvis dölja det etniska mönstret och framställer mordet som ett bråk mellan två personer. Vid tidigare tillfällen har lokalbefolkningen i Pugachov låtit sig lugnas av myndigheterna men sedan förra helgen har spontana demonstrationer och handgripliga aktioner avlöst varandra. I ett protestmöte som även kan ses på youtube ropar flera ”Vyseljat!” (Utvisa!). De kräver att tjetjenerna ska utvisas från staden. En stor ilska riktas mot myndigheterna vilka betraktas som ansvariga för den uppkomna situationen.


Vyseljat! Utvisa! Vid ett protestmöte kräver invånare i staden Pugachov att tjetjenerna ska utvisas.

Bakgrunden till förra helgens mord utspelade sig på ett kafé under natten den 6 juli. Det började med att en ung rysk kvinna trakasserades av en tjetjensk man. Den 20-årige Ruslan Marzhanov konfronterade mannen på grund av dennes beteende. Utanför kafét hamnade tjetjenen och ryssen i slagsmål. Tjetjenen som ofredat den unga kvinnan slogs till marken. När Ruslan Marzhanov såg sin motståndare nedslagen trodde han att dramat var överspelat men då blev han överfallen av tjetjenens 17-årige bror. Brodern anföll honom med en kirurgkniv och utdelade flera hugg. Ruslan Marzhanov avled av knivhuggen. Två personer har setts fly från platsen efteråt vilket kan tyda på att ännu en gärningsman varit inblandad i mordet. Ruslan Marzhanov blir den fjärde personen inom kort tid som mördats av tjetjener i staden. Mamman till Ruslan Marzhanov kan ses i en intervju som finns på youtube. Hon är förbannad på myndigheterna och polisens sätt att förhala utredningen:

Ruslan Marzhanovs död har under den senaste veckan framkallat flera spontana protestmöten i Pugachov. Myndigheterna verkar se situationen som särskilt allvarlig och har skickat in extra polisstyrkor till staden. Runt om i landet har även nationalistiska ryssar uppmärksammat händelserna i Pugachov. Flera som försökt ta sig in till Pugachov för att stödja protesterna har stoppats av poliser när de varit på väg dit med tåg och bil. Regimvänlig media har till stor del framställt bakgrunden till mordet som en vanlig konflikt mellan två personer och att det inte skulle finns några etniska motiv. Via kommunikation på flera nationalistiska internetforum och alternativa nyhetssidor, däribland webbsidan för Ryska Imperiska Rörelsen, har censuren i regimvänlig media genomskådats.

Utvecklingen i Pugachov är särskilt anmärkningsvärd, förklarar uppgiftslämnaren ”Vint”, vilken följer utvecklingen i Ryssland och som tipsat Nordfront om denna händelse:

– Tjetjenerna som kom till staden Pugachov var från början få till antalet. Då var den ryska lokalbefolkningen vänligt inställda och toleranta mot den främmande minoriteten. Med tiden har tjetjenerna vuxit i antal genom högt barnfödande och extra släktingar som rest in till staden. Då har också den etniskt riktade kriminaliteten bland tjetjenerna ökat. Vid ett tidigare fall skickades en morddömd tjetjen av myndigheterna vidare till fängelse i Tjetjenien där han släpptes ut i friheten och betraktades som en hjälte. När sådana saker händer upplever den ryska befolkningen att de blir svikna av myndigheterna. Det senaste mordet har förändrat mentaliteten även hos den tidigare toleranta lokalbefolkningen. Om detta händer samtidigt i flera städer kan inte myndigheterna längre klara av situationen. Vi väntar på det tillfället.

Ett tevereportage om händelserna i Pugachov finns att se på youtube vilken kan ge en kompletterande bild även om man inte förstår ryska. Videon kräver inloggning på youtube:


  • Publicerad:
    2013-07-14 12:08