COVID. Nytt vaccincertifikat lanseras av EU. WHO rekommenderar dock inte att ens vaccinerade personer ska kunna resa fritt.

I förra veckan lanserade EU ett förslag på ett Digitalt Grönt Certifikat som skulle göra det möjligt att resa inom unionen. Även den svenska regeringen ville digitala vaccinationsintyg.

Men nu har WHO, Världshälsoorganisationen, rekommenderat att inte ens vaccinerade ”ska befrias från skyldigheten att följa andra smittförebyggande åtgärder”. Vaccinet är nämligen inte till för att hindra smitta utan ska bara mildra symtomen, som i de flesta fall är väldigt milda ändå.

Anthony Faucci, USA:s statsepidemolog uttrycker sig så här i en intervju med CNN:

— Att vara vaccinerad betyder inte att det är fritt fram att resa, inte heller betyder det att man kan strunta i alla smittskyddsåtgärder som vi hela tiden talar om.

Under Joe Bidens vaccin-tal i förra veckan berömde han Fauci och uppmanade folket att följa hans råd.

Samtidigt uttryckte sig Ursula Von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, så här i förra veckan:

— Ett digitalt vaccinpass ska hjälpa medlemsstaterna att återupprätta rörelsefriheten på ett säkert, ansvarsfullt och pålitligt sätt. Det här passet ska också kunna visa att man inte bär på smittan, även om man inte är vaccinerad, via ett PCR-test.

Samtidigt har Ungern gått ut med att de kräver ett hälsotest oavsett vaccinering eller inte. Ungern erkänner inte hälsopassen om inte vaccinerna Sputnik V och Sinopharm inkluderas.

I Sverige har myndigheten för digital förvaltning (Digg) tillsammans med E-hälsomyndigheten och Folkhälsomyndigheten arbetat fram en svensk variant. Digitaliseringsminister Anders Ygeman sade under en presskonferens att det svenska systemet ska vara integrerat i det kommande EU-systemet.

— Vårt mål är att den digitala infrastrukturen ska vara på plats till sommaren. När Sverige och länder i vår närhet börjar öppna upp igen kommer det sannolikt att ställas krav på vaccinationsintyg för att resa och delta i olika aktiviteter. Regeringens mål är att du som individ ska kunna få ett digitalt vaccinationsintyg och andra vaccinationsintyg ska kunna verifieras digitalt.

Ygeman fortsätter:

— Men det är klart att när vi får ner smittspridningen, och börjar öppna upp samhället, så kan man tänka sig att det används exempelvis vid fotvård, frisörer eller en massör, men man kan också tänka sig att det handlar om restauranger eller konsertbesök där man vill vara extra varsam och se till att ingen smittas.

Angående riskerna för diskriminering ansåg Ygeman att Sverige har en antidiskrimineringslagstiftning som ska följas och att de kommer att bevaka dessa frågors etiska aspekter. Han tillade att Sverige ändå inte kan styra vilka regler olika flyg­bolag sätter upp för att få resa med dem.

De svenska vaccinationsintygen ska vara tillgängliga från och med den 1 juni, men bara för dem med e-legitimation. När man vaccinerar sig rapporteras det automatiskt till Nationella vaccinationsregistret. Därefter kan man se sitt bevis via en digital tjänst. Vad som ska hända med dem utan e-legitimation nämns inte.


  • Publicerad:
    2021-03-22 18:00