UTRIKES. Det handlar bara om ”timmar eller dagar” innan Julian Assange kommer att sparkas ut från Ecuadors ambassad och gripas av brittisk polis, skriver Wikileaks. Anledningen är att organisationen har avslöjat landets president som en korrupt USA-lakej.

Julian Assange under en exklusiv intervju med RT. Intervjun genomfördes 2016 på den ecuadorianska ambassaden i London, där Assange sedan flera åt tillbaka residerar. Skärmbild: rt.com.

Sedan 2012 residerar Wikileaksgrundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Detta sedan Sverige häktat honom i hans frånvaro med suspekta våldtäktsanklagelser som grund, samtidigt som Storbritannien beslutat att lämna ut honom.

Då Sverige med största sannolikhet i sin tur utlämnat Assange till USA – där han riskerar dödsstraff för spioneri – fick Assange asyl av Ecuador, som sedan dess gett honom en fristad på ambassaden.

Men nu kan det vara slut på Assanges politiska asyl, åtminstone om man får tro Wikileaks som skriver att en högt uppsatt källa inom den ecuadorianska regeringen uppgett att Assange kommer att utvisas från ambassaden inom ”timmar eller dagar”.

Anledningen ska vara att Wikileaks nyligen avslöjat att Ecuadors president Lenin Morena utreds av landets kongress för korruption, likväl som de läckta uppgifterna om att Ecuador i hemlighet förhandlar med USA om att utlämna Assange i utbyte mot avskrivande av skulder.

Bara dagen efter Wikileaks avslöjande ska Ecuadors utrikesminister Jose Valencia ha kommenterat att uppgifterna var ”en absurd lögn för att skada vårt lands värdighet”.

— Vi kommer inte att tolerera påhitt och förolämpningar. Jag kan inte förutspå när vi kommer att vidta åtgärder mot detta, men vi kommer med säkerhet att vidta åtgärder.


RT livesänder dygnet runt utanför Ecuadors ambassad i London, där Julian Assange förväntas sparkas ut när som helst.

Det har också varit tydligt att den ecuadorianska regeringen anser att Assange ligger bakom Wikileaks avslöjanden, trots att han för länge sedan överlämnade kontrollen över organisationen.

President Lenin Morena tror att Assange är i maskopi med hans föregångare, Rafael Correa, och Venezuelas president Nicolás Maduro.

— Ni måste förstå hur dessa personer är sammankopplade. Herr Assange är trollcentret, den förre presidenten Correas hackare, påstår han.

Den 2 april uttryckte president Morena att Assange tack vare Wikileaks avslöjanden har brutit mot sina asylvillkor och att han ”inom kort kommer att ta ett beslut” rörande vilka åtgärder man ska vidta mot honom.

— Hos Wikileaks finns bevis på spionage, på att man hackat, på det faktum att telefoner har avlyssnats, privata samtal. Det finns till och med bilder på mitt sovrum, hävdade presidenten.

Just nu vakar Assange-supportrar utanför Ecuadors ambassad i London, samtidigt som Russia Today livesänder dygnet runt för att inte missa när Assange utvisas.

Ifall Assange utvisas kommer han att gripas av brittisk polis med misstanke om brott, nämligen att han underlåtit att dyka upp i rätten för sju år sedan, när han istället valde att söka skydd på ambassaden. Därmed riskerar han i slutändan att hamna i USA och ställas inför rätta för att ha avslöjat krigsbrott som begåtts under bland annat Irakkriget.

Sverige lade 2017 ned våldtäktsförundersökningen mot Assange.

Källa:
Ecuador twists embarrassing INA Papers into pretext to oust Assange


  • Publicerad:
    2019-04-05 07:25