Dagens datum 18 Februari: Joseph Goebbels håller sitt berömda tal i Sportpalatset i Berlin.

stichtagfebruarnullacht102_v-TeaserAufmacher

Slaget om Stalingrad har precis avslutats, kriget står och väger och allvaret har blivit smärtsamt uppenbart för många. Det finns ingen anledning att försöka dölja den senaste tidens förluster. Tysklands propagandaminister, Joseph Goebbels, har heller inga planer på att försöka släta över det. Tvärtom vill han tala klarspråk med det tyska folket. Goebbels har inlett en kampanj som ska avskräcka fienden och inspirera det egna folket att slåss till sista blodsdroppen. Under denna kväll ska Joseph Goebbels tala om Det totala kriget.

18 februari 1943 håller Goebbels det tal som kommer att bli hans mest kända. Detta sker i Sportpalatset i Berlin och den stora åhörarskaran kommer från folkets alla klasser och yrken. De är soldater och civila, industriarbetare, ingenjörer och konstnärer, män och kvinnor, unga och gamla.

Goebbels inleder talet med att återge fiendens påståenden om att tyska soldater har blivit defaitistiska, att moralen hos tyska civila är kraftigt försvagad, att folket har förlorat sin tilltro till Hitler. I slutet av talet ställer Goebbels tio direkta frågor med uppmaningar om fortsatt kamp. När Goebbels frågar ”vill ni ha det totala kriget?” vet jublet inga gränser.

Wollt ihr den totalen Krieg (Speech Joseph Goebbels) from U.S.N. – R.S.I. on Vimeo.

I talet konstaterar Goebbels också att inte bara Tyskland utan hela Europa är i dödlig fara och att fienden, om den skulle segra, skulle söva sina värdfolk och paralysera deras försvarsförmågor.

Idag vet vi att Goebbels fick rätt. Segrarmakterna lyckades påtvinga Europas befolkningar massinvandringen och skapa de mångkulturella samhällen vi ser idag. Det har hittills skett utan tillräckligt motstånd, precis som Goebbels varnade för. Men genom det totala kriget och det tyska folkets heroiska kamp vid krigets slutskede, skapades förutsättningarna för en ny kamp idag. Inte bara visade det nationalsocialistiska Tyskland den förmåga vår ras besitter, man höll också lågan levande så att nya generationer av frihetskämpar nu kan ta över där de slutade.


  • Publicerad:
    2013-02-18 05:00