ANTIVITHET. En kvinnlig indisk psykiatriker och forskare förklarar i föreläsningen Det psykopatiska problemet med den vita mentaliteten, hållen vid Yale University – att hon vill skjuta ihjäl vita.

Del av Yale University. Foto: Ragesoss, Public domain, via Wikimedia Commons.

En välrenommerad forskare håller ett föredrag virtuellt vid ett av USA:s absoluta toppuniversitet. Hennes tal är färgat av hat mot en folkgrupp. Hon använder grovt språk. Universitetet lägger upp talet för studenter och personal att tillgå.

Dr Aruna Khilanani, psykiatriker och psykoanalytiker, höll i april en föreläsning för medicinstudenter och personal vid ett amerikanskt toppuniversitet.

Den New York-baserade indiska forskaren var inbjuden till Yale University för att virtuellt leverera ett tal med titeln Det psykopatiska problemet med den vita mentaliteten.

Khilanani, som driver sin egen praktik på Manhattan, talade till verksamma vid avdelningen Yale School of Medicine’s Child Study Center. En ljusinspelning av hennes 50-minuters föreläsning publicerades i fredags på journalisten Bari Weiss Substackblogg.

Khilanani, som tidigare har studerat vid universiteten Cornell, Columbia ocn New York, gjorde en rad halsbrytande kommentarer under sitt tal som sammanfattningsvis handlade om ”psykologin bakom vithet”.

Mord på vita är skuldfria

I föreläsningen berättar hon med stolthet i rösten:

Jag hade fantasier om att osäkra en revolver mot huvudet på vilken som helst vit person som kom i min väg, begrava dess kropp och torka av mina blodiga händer medan jag skuldfri gick vidare med studs i mina steg. Som att jag gjort världen en f**king tjänst!

Hon påstår att vita människor känner sig mobbade när ”färgade” tar upp ”rasfrågan” och beskriver detta som ett ”psykologiskt predikament”. Hon fortsätter:

De känner att vi borde tacka dem för allt som de gjort för oss. De är förvirrade, och det är vi också. Vi fortsätter glömma att allt direkt tal om ras bara är ett slöseri av vår energi.

Vi ber ett dement våldsamt rovdjur, som tror att det är ett helgon eller en superhjälte, att erkänna sitt ansvar. Det kommer inte att hända. De här har fem hål i sin hjärna. Det är som att slå ditt huvud mot en tegelvägg. Det är liksom ingen bra idé.

Khilanani hävdar vidare att det är meningslöst att tala med vita människor om ras, eftersom de ”inte befinner sig på samma nivå”.

Om man tog upp ämnet rasism skulle man anta att vita människor kan se och bearbeta det vi talar om. Men det kan de inte. Det är på så sätt de framstår som dementa. De vet inte att de har en mask på sig. Vita människor tror att det är deras eget ansikte. Vi måste lära känna masken” säger hon.

Vid ett flertal tillfällen beskriver hon vita människor som ”inte riktigt kloka” samt att de får hennes blod ”att koka”.

Hon förklarar:

Detta är kostnaden för att överhuvudtaget tala till vita människor: ditt eget liv – för de suger ut dig tills du är uttorkad. Det finns inte heller några enstaka bra äpplen därute. Vita människor får mitt blod att koka.

Efter att Khilanani hållit talet, gjorde Yale det omgående tillgängligt för studenter och personal med en varning för att det innehåller ”kraftuttryck och bildspråk om våld”.

Nu anklagar forskaren dock Yale för att ”förtrycka” henne genom att inte lägga upp videon på talet för allmän beskådan. Talet är alltså tillgängligt för allmänheten på andra ställen.

Khilanani är förutom forskare en forensisk psykiatriker och psykoanalytiker, som på sin webbsida uppger att hon ”specialiserat sig på expertis i behandling av ras, genus, kön, artisteri och vithet”.


  • Publicerad:
    2021-06-05 20:42