NORGE. Efter att ha delgivits att han kommer att utvisas ur Norge blev den norsk-ryske nationalisten Yan Petrovskiy under tisdagen gripen hemma hos en medlem i Motståndsrörelsen.

pagripelse-1-640x385

Yan Petrovskiy grips av norsk polis.

Sju polismän uppsökte under tisdagen Ronny Bårdsens bostad för att delge den norsk-ryske nationalisten Yan Petrovskiy, också känd som Veliki Slavian, att han ska utvisas ur Norge. Polisen berättade för Petrovskiy att han hade två dagar på sig att skaffa en flygbiljett och fem dagar på sig att lämna landet.

De ville se hans pass och veta ifall han accepterade beslutet samt ifall han skulle komma att lämna landet frivilligt. Petrovskiy svarade att han på inrådan av sin advokat, Nils Christian Nordhus, inte förvarade passet i bostaden och att han önskade rådgöra med advokaten innan han gav något svar på ifall han kommer att lämna landet frivilligt.

pagripelse-2

Petrovskiy försökte därefter att ringa advokaten medan polisen väntade, men eftersom han var otillgänglig på telefon valde polisen att gripa honom och genomföra en husrannsakan av Bårdsens bostad, där Petrovskiy bor och är folkbokförd i Norge.

Syftet med husrannsakan var bland annat att lokalisera Petrovskiys pass, eftersom de inte kan skicka ut honom ur landet utan det. Passet blev inte funnet.

Personer som arbetar för Petrovskiys advokat meddelade Bårdsen senare under tisdagen att de inte hade fått tillåtelse att tala med sin klient i arresten då polisen hävdade att de inte kunde ”garantera advokatens säkerhet”. Advokaten förklarade för Bårdsen att de ”aldrig upplevt något liknande”.

norrman_donbas

Bakgrund till gripandet: hot mot rikets säkerhet

Beslutet är fattat av Utlendingsdirektoratet (UDI) (motsvarande Migrationsverket, reds. anm) efter ett brev från den norska säkerhetspolisen Politiets sikkerhetstjeneste (PST) där de uttryckte att Petrovskiy är ett ”hot mot rikets säkerhet”.

Petrovskiys advokat har tidigare uttalat till NRK att hans klient är ostraffad och att det uteslutande rör sig om politisk förföljelse.

— Han bestrider de angivna skälen till utvisning. Han är en tidigare ostraffad person och uppfattar att den egentliga anledningen till beslutet är ett missnöje med hans politiska åsikter och ställningstaganden, sade han till NRK.

På fråga från NRK om hans klient han vara ett hot mot det norska samhället svarade advokaten:

— Absolut inte. Detta bygger på påhitt från myndigheternas sida som är skapade för att få ut en personer vars åsikter de inte gillar. Jag uppfattar det som att underlaget är som en tunn soppa.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.


  • Publicerad:
    2016-10-19 00:45