KORRUPTION. Näringsutskottet har kallat in Anders Ygeman (S) och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe att redogöra för hur en miljard kronor av nationella elberedskapspengar kunnat hamna i ett privat företags fickor. Ygeman riskerar nu att få avgå, för andra gången i sin ministerkarriär.

Anders Ygeman riskerar att få avgå för andra gången i sin ministerkarriär efter att han varit med och skänkt bort 1 miljard beredskapskronor. Foto: Olaf Kosinsky (CC BY-SA 3.0).

Anders Ygeman (S) och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe har kallats in till Näringsutskottet för att förklara sig, skriver DN.

Detta efter att Ygeman och Svenska kraftnät i hemlighet tilldelat 1 miljard kronor av pengar till ett privat företag för att lösa bristen på el i Stockhom. Pengarna togs från en pott som avsatts till Sveriges nationella beredskap och som är till för att skydda samhällsviktiga funktioner om elnätet skulle släckas ner vid en kris eller vid krig.

Det var oljekraftvärmeverket i Värtan i Stocholm som skulle renoveras. Innan projektet startades uppgavs det att det var Stockholm Exergi och elnätbolaget Ellevio som skulle finansiera uppgraderingen av oljekraftverket.

Men enligt uppgifter togs hälften av summan i stället av nationella elberedskapspengar som i stället för att säkerställa eldriften i händelse av kris skulle gå till ett privat bolags upprustning av ett kraftvärmeverk.

Beslutet ska ha fattats i hemlighet och i strid med bestämmelserna för hur beredskapspengar får användas. På order uppifrån togs de tjänstemän som protesterade ur tjänst.

Det är Lars Hjälmered (M), ordförande i näringsutskottet, som nu kallat in Ygeman och Svenska kraftnät för att få en bild av vad som egentligen inträffat. Det är enligt Hjälmered inte uteslutet att Moderaterna även kommer att KU-anmäla Ygeman.

— Vi måste reda ut det här. Det är otroligt allvarliga uppgifter. Hundratals miljoner kronor kan ha delats ut felaktigt. Det väcker frågor om ministern och Svenska kraftnät följt gällande lagar, kommenterar Hjälmeröd till DN.

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har reagerat på uppgifterna och menar att Ygeman måste avgå om de visar sig stämma.

— Givet att dessa uppgifter stämmer, att Anders Ygeman har ljugit för riksdagen och för väljarna samt slösat bort hundratals miljoner av skattebetalarnas pengar, så kan han inte vara kvar som minister, då måste han avgå, skriver Åkesson i ett skriftligt uttalande till DN.

Åkesson frågar sig nu hur mycket statsminister Stefan Löfven (S) känt till om affären:

— Nästa fråga är hur djupt inblandad statsministern är. Stefan Löfven är naturligtvis ansvarig för ministrarnas agerande och jag förutsätter att han inte varit helt ovetande om detta, skriver Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas övervägde under fredagsmorgonen att efter de nya uppgifterna lämna in en andra KU-anmälan mot Ygeman. En KU-anmälan som granskar Ygemans förehavanden för att lösa elsituationen i Stockholm finns redan inlämnad.

— Det är att likna vid ministerstyre, sa Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraternas vice gruppledare och ansvarig för energifrågor, till DN.

– Elberedskapsanslaget är för kriser. Dessa pengar används nu till annat än vad som är syftet med det och där man inte uppfyller de krav som finns. Det gör att man troligtvis inte förhåller sig korrekt till regeringsformen. Ygeman har tydligt pekat ut vart pengarna ska gå och sedan får man anpassa allt därefter. Det är troligt att det handlar om ministerstyre.

Anders Ygeman fick som ytterst ansvarig för läckan på Transportstyrelsen 2017 avgå från sin post som inrikesminister. Nu riskerar han att få avgå en andra gång.


  • Publicerad:
    2021-02-19 22:50