FINLAND. I vårt östra grannland har makteliten inte lyckats etablera ”genusvetenskap” och ”hen”-refomer som i Sverige. Detta visade sig då public service-bolaget Yle drev med denna, för svensk del, heliga ko under sitt aprilskämt.

I första april-artikeln Omfattande hen-reform på Svenska Yle skriver Yle att det könsneutrala pronomenet hen nu har etablerats i Svenskfinland och att Yle vill vara en föregångare.

— Vi ser att detta är tidens melodi, konstaterar Alex Hering, nytillträdd genusansvarig på Svenska Yle. Vi har uppmanat alla våra redaktörer att kategoriskt använda hen istället för han eller hon. Kön är ju så otroligt irrelevant i dagens värld, skriver Yle på sin sida.

Yle har även kommit på hur man ska radera dessa otroligt irrelevanta könskillnader:

– I radiostudiorna kommer man till exempel inom kort att installera mikrofonfilter som gör att programledarnas röster blir neutraliserade. Det kommer att vara så gott som omöjligt att avgöra om det är en man eller kvinna som talar.

Detta existerar redan i Sverige, menar Yle:

— Sådana här filter används redan på flera radiokanaler i Sverige, påpekar Hering. Det kostar givetvis en del att förse alla studior med filter, men det är nog det absolut klokaste vi kan göra med våra pengar.

Vidare kommer Yles programledare få ”androgyn look” och förnamn ska slopas eftersom kön ändå inte existerar eller i vart fall är ointressant.

Genusansvarige Alex Hering berättar varför dessa förändringar kommer. De har enligt Hering inte att göra med att makteliten och massmedia bestämt det utan för att vanligt folk verkligen suktar efter alla dessa genusreformer.

– Så som alltid vid större förändringar kommer vårt beslut att väcka känslor till en början. Men jag är samtidigt säker på att detta är vad publiken verkligen vill ha.

Källa:
Omfattande hen-reform på Svenska Yle


  • Publicerad:
    2014-04-02 23:46