CENSUR. ”Ett experiment som svar på användarfeedback” kallar Youtube sitt senaste tilltag att censurera hur många ”dislikes” vissa användares videos får.

Nyligen aviserade IT-jätten Googles videoströmningstjänst Youtube att man tänker lansera ett ”litet experiment” som svar på ”användarfeedback”. Tanken är att man ska börja censurera hur många ”dislikes” vissa användares videos får.

Sedan Joe Biden tog över presidentskapet i USA har varje video som Vita huset publicerat med presidenten översvämmats med ”dislikes”. RT skriver att inte en enda av Vita husets Biden-klipp har fått fler ”likes” än ”dislikes” och att det inte är ovanligt att det är fler än tio gånger så många ”dislikes” som ”likes” på dessa.

Många spekulerar därför i att Vita huset är en av de användare som kommer att vara del i Youtubes nya ”experiment” och att hela syftet är att skydda presidenten från fortsatt skam.

I kommentarerna till Youtubes Twitterinlägg där man annonserade det nya tilltaget skriver en Twitteranvändare:

Bara erkänn att ni beskyddar Biden från fortsatt förlägenhet. Feedback från tittare är avgörande när det gäller att driva en kanal. Men ni tar detta beslutet med den vetskapen och genomför det ändå. Dra åt helvete Youtube och dra åt helvete big tech.

Ett exempel på ”likes”/”dislikes”-ration på Vita husets Youtubeklipp med Joe Biden. Skärmbild: Youtube. Klicka för förstoring.

En annan användare skriver ironiskt:

Jag undrar om alla ”dislikes” på Bidens videos inspirerade denna nya ”funktion”.

Andra skriver raljerande att Youtube kommer till räddning för Biden som lider av ”ratio-depression”.

RT konstaterar också att Trump aldrig fick lika många ”dislikes” på sina videos, trots att även han var impopulär hos en stor del av befolkningen. Men också att Trumps videos ens finns kvar på Youtube, då han censurerats på samtliga sociala medier.

Det återstår att se ifall Vita husets Youtube-kanal är en av de kanaler som kommer att vara en del av Youtubes nya ”experiment”.


  • Publicerad:
    2021-03-30 22:00