ÖSTERSUND. Efter det stora antalet överfall mot kvinnor i Östersund den senaste tiden har man i helgen anordnat nattvandringar i staden. Trots detta blev en kvinna överfallen av tre män under natten mot söndagen.

Natten till söndag gav sig ett stort antal människor ut för att vandra på Östersunds gator, däribland aktivister från Näste 4. Detta som svar på det stora antal överfall på kvinnor som främlingar gjort sig skyldiga till under de senaste veckorna. Lokalmedia har följt med en av grupperna, som tillhör en organisation som kallar sig “Hej Främling” och som tidigare anordnat friluftsaktiviteter för “flyktingar” i länet.

— Det är lite av en motdemonstration kan man säga, mot kvinnovåldet som varit i Östersund den senaste tiden. Det känns jätteviktigt för oss, säger Emma Arnesson, en av nattvandrarna.

Natten ska ha varit relativt lugn enligt nattvandrarna, förutom en del fylla. Dock så ska de unga kvinnor man stött på ha uttryckt oro över situationen. Nils-Ivar Odelberg, en annan nattvandrare, säger:

— De flickor och tjejer vi mötte var väldigt otrygga och ville att vi skulle följa med till vissa ställen och skulle de hem och stod och väntade på pappan och mamman eller pojkvännen så ville de att vi skulle vara kvar till de kom.

Amanda Hägne, som uppger att hon aldrig tidigare känt sig otrygg på Östersunds gator, är positiv till nattvandringen:

— Jag tycker det är jättebra. Man känner sig mer säker än vad man skulle göra utan det.

Trots dessa nattvandringar ska alltså en kvinna ha anmält att hon blivit överfallen under natten mot söndag. Överfallet ska ha skett på Prästgatan i centrala Östersund. Tre okända män ska ha försökt få med henne genom att slita i hennes kläder. Kvinnan lyckades dock ta sig loss ur männens grepp och hem till sin bostad där hon kontaktade polis.

Polisen rubricerar överfallet som ofredande men vill inte uttala sig om huruvida det hör ihop med de övriga överfallen den senaste tiden.

Källor:
Så var natten på Östersunds gator
Ytterligare en kvinna överfallen – tre män drog i hennes kläder


  • Publicerad:
    2016-03-13 15:45