KULTURIMPERIALISM. USA försöker påverka Zambias naturenliga sociala politik. Det ekonomiska biståndet kan komma att utnyttjas som påtryckningsmedel för en liberalare politik i Zambia.

Edgar Lungu är Zambias president, inte Daniel Lewis Foote.

USA har riktat skarp kritik mot det afrikanska landet Zambia på grund av dess konservativa regering som vägrar legalisera homosexualitet.

Den nuvarande diplomatiska kontroversen länderna emellan har blossat upp på grund av att två unga män i Zambia har fått femtonåriga fängelsestraff för att ha begått brott mot naturens ordning genom att ägna sig åt naturvidrig homosexualitet, som lagen i Zambia säger. Brott mot naturens ordning är i Zambia den juridiska facktermen för bögsex.

USA:s ambassadör i Zambia, Daniel Lewis Foote, som tidigare har stått på god fot med landets president har kritiserat domen mot de unga männen i för en diplomat ovanligt hårda ordalag. Zambia skadar sitt eget rykte och domen mot de unga männen visar att mänskliga rättigheter inte är garanterade i landet, har Foote skrivit.

— Säger ni [amerikaner och britter] att vi [i Zambia] är ett primitivt folk för att vi rynkar på näsan åt homosexualitet, frågar Zambias president Edgar Lungu reportern från Sky News.

— Inte ens djur gör sånt, varför ska vi tvingas till det för att framstå som ”duktiga” eller ”civiliserade” eller ”sofistikerade” och så vidare, fortsätter Lungu.

Sky News gör bedömningen att det blir svårt för USA och Zambia att återknyta sina goda relationer på grund av den i USA motsatta synen på homosexuella.

”De är sjuka”
— De [homosexuella] behöver naturligtvis hjälp för de är sjuka, det är så jag ser på det. Naturligtvis skulle dessa båda unga män kunna bli föremål för benådande men inte på det sätt som ambassadören kräver. Det är inte så det går till, att ett främmande land kommer och bestämmer vilka lagar vi ska ha, säger Lungu.

Presidenten låter sig inte hotas med eventuella ekonomiska konsekvenser av Zambias naturliga lagar, trots att Zambia tar emot bistånd från USA.

— För att vara ärlig vet jag inte hur långt denna sak kommer att drivas, men inga penningbelopp kan ändra min uppfattning om homosexualitet. Om de drar in biståndet får de väl lämna oss i fred och i fattigdom, så får vi kämpa och ägna oss åt tiggeri och se hur vi klarar oss, avslutar president Edgar Lungu.

Källa:
Zambia’s president says ’no to homosexuality’
U.S. Rebukes Zambia for Jailing Two Men for Homosexuality


  • Publicerad:
    2019-12-09 14:10