UKRAINAKONFLIKTEN Ukraina plockar ut kriminella med militär erfarenhet från landets fängelser för att sätta in dem i strid mot Ryssland.

Igår meddelade Ukrainas judiske president Volodymyr Zelensky att kriminella med militär erfarenhet kommer släppas ut ur fängelse för att kunna delta i striderna mot Ryssland och på så vis sona sina brott.

— Vi har tagit ett beslut som inte är enkelt från en moralisk synvinkel, men som är användbart ur synvinkeln för vårt försvar, säger Zelensky som innan han blev president var en komiker.

Beslutet att sätta in brottslingar i de hetaste striderna mot Ryssland meddelades samtidigt som de misslyckade initiala fredsförhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland inleddes igår, där Ukraina inte bara krävde att Ryssland skulle avbryta kriget utan dessutom att Krim och utbrytarrepublikerna skulle återlämnas till Ukraina.

Tidigare har Ukraina delat ut vapen till civilister som man mobiliserat till försvaret av landet. Bara i Kiev ska 25 000 automatgevär, 10 miljoner kulor och till och med raketgevär ha delats ut till frivilliga, enligt inrikesminister Denis Monastyrsky och Washington Post. Ukraina har också välkomnat hjälp från utländska frivilliga soldater såväl som krigsmateriel från västerländska stater som vill stödja Ukraina i kriget mot Ryssland.