UKRAINA 651 brottmål om högförräderi har öppnats i Ukraina, meddelar landets president på Telegram. Med anledning av detta avskedas bossen för säkerhetstjänsten SBU Ivan Bakanov samt riksåklagaren Irina Venediktova.

Ett stort antal tjänstemän har anklagats för högförräderi i Ukraina, skriver bland annat Aftonbladet. Det är landets president Volodomyr Zelenskyj som skriver om det på Telegram, där han beklagar sig över att ett stort antal personer från den ukrainska underrättelsetjänsten SBU och åklagarmyndigheten har bytt sida och nu arbetar med de nya myndigheterna i ockuperade områden.

”Från och med i dag har 651 brottmål registrerats angående högförräderi och samarbetsaktiviteter för anställda vid åklagarmyndigheter, förundersökningsorgan och andra brottsbekämpande myndigheter”, skriver Zelenskyj.

Dessutom ska man i 198 av fallen ha kunnat delge berörda tjänstemän misstanke om brott, vilket tyder på att det långt ifrån endast rör sig om personer i områden som nu ockuperas av Donetsk och Luhansk folkrepubliker.

En frustrerad Zelenskyj skriver dock att ”60 anställda vid åklagarmyndigheten och SBU [stannade] kvar i det ockuperade territoriet och arbetar mot vår stat”.

Som svar på detta har Zelenskyj dessutom valt att sparka SBU-bossen Ivan Bakanov, som egentligen är en nära barndomsvän till Zelenskyj och som saknade erfarenhet när han tillsattes av presidenten 2019. Samtidigt får även riksåklagaren gå Iryna Venediktova av samma anledning.

De båda cheferna avskedas enligt artikel 47 i disciplinärstadgan för Ukrainas väpnade styrkor, som säger att statstjänsteman kan avskedas vid ”underlåtenhet av officiella uppgifter vilket resulterat i mänskliga offer eller andra allvarliga konsekvenser eller hot om sådana konsekvenser”.

Till ny riksåklagare har juristen Oleksij Simonenka tillsats medan det ännu är oklart vem som tar över jobbet som SBU-chef efter Bakanov.

Det stora antalet fall av högförräderi och de många kopplingar som hittats mellan SBU-anställda och rysk underrättelsetjänst skapar mycket seriösa frågor till ledarna för diverse myndigheter i Ukraina, skriver Zelenskyj. Han menar dock att ”var och en av dessa frågor kommer att få ett korrekt svar”.