JUDISK MAKT Av alla världens inflytelserika judar är Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj den mest inflytelserika. Detta enligt den judiska tidningen Jerusalem Post.

Den israeliska tidningen Jerusalem Post (JP) publicerar varje år en lista över världens mest inflytelserika judar. Detta år utser man Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj till 2022 års mest inflytelserika jude i hela världen.

Enligt den judiska tidningen har Zelenskyj under årets ”upplyfts till ikonstatus”, vilket man menar är ovanligt för toppolitiker:

”Först sågs han med nyfikenhet – om någon utanför Ukraina ens tänkte på honom överhuvudtaget – eftersom han spelat Ukrainas president i en komediserie innan han började spela rollen i det verkliga livet. Men Rysslands invasion av hans land i februari kastade honom i rampljuset och testade honom på ett sätt som få ledare i dagens värld har prövats”, skriver Jerusalem Post.

Man berömmer Zelenskyjs ”öga för optik” i sitt val av ”olivgrön t-shirt” som klädsel under kriget, Zelenskyjs otaliga nattliga webbsändningar beskrivs som ”en världsturné via Zoom” där han förmanat regeringar i väst och kritiserat dem för ”otillräckligt stöd” i sin kampanj för att försöka slå tillbaka den ryska invasionen.

Enligt Jerusalem Post är det Zelenskyj själv som ligger bakom Sverige och Finlands Nato-ansökningar, västs sanktionskrig mot Ryssland och de omfattande leveranserna av Nato-vapen till Ukraina. JP hävdar att Zelenskyj har ”förändrat världsordningen på ett sätt som vi inte har sett sedan järnridåns fall på 1980-talet”.

Som världens näst mest inflytelserika jude utses Israels premiärminister Yair Lapid och på tredje plats hamnar Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne. USA:s judiske utrikesminister Anthony Blinken, som förra året utsågs till världens näst mest inflytelserika jude, puttas i år ned till plats 8 på Jerusalem Posts lista.