UTRIKES I ett tal till FN:s säkerhetsråd under tisdagen gick Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj till hårt angrepp mot det mäktiga organet. Han anklagade säkerhetsrådet för att det fortfarande är krig i Ukraina och krävde att man utesluter Ryssland, som är permanent medlem av rådet.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj talade under tisdagen via länk inför FN:s säkerhetsråd, som bland annat ansvarar för beslut om att sända fredsbevarande trupper till krigsländer.

Ryssland, som i egenskap av en av segrarna i andra världskriget har en permanent plats i rådet, har använt sitt veto för att blockera alla försök av rådet att vidta åtgärder eller fördöma kriget. Något som Zelenskyj beskriver som att landet ”gör sitt veto till en rätt att döda”.

— Ryssland begår de värsta krigsbrotten i vår tid sedan andra världskriget. Ryska trupper förstör medvetet ukrainska städer, förvandlar dem till aska med sitt artilleri och attacker från luften. De blockerar städer, orsakar massvält och skjuter civila på vägarna som försöker fly fientligt territorium, sa Zelenskyj under talet.

Enligt Zelenskyj är säkerhetsrådet helt bakbundet av Ryssland, vilket han kritiserar hårt.

— Var är säkerheten som säkerhetsrådet måste garantera? Den är inte där. Var är freden och garantierna som FN måste garantera?

Enligt Zelenskyj kan världen nu se bilder från staden Butja utanför Kiev, där döda civila hittades på gatorna efter att Ryssland lämnat staden. Ryssland har bestämt förnekat att man ligger bakom den förmenta massakern, men enligt den ukrainske presidenten kommer världen snart att få ”se vad de har gjort i andra ockuperade städer och regioner i vårt land”.

Nu kräver den ukrainske presidenten en omfattande ”reform” av FN, som rent krasst innebär att Ryssland kastas ut från säkerhetsrådet.

— Mina damer och herrar, är ni redo att stänga FN? Tycker ni att tiden för internationell rätt är förbi? Är svaret nej så måste ni agera omedelbart, dundrade presidenten.

Det är dock oklart ifall det går att stänga av någon av säkerhetsrådets fem permanenta medlemsländer, då hela grundtanken med FN är att de länder som segrade i andra världskriget tillsammans också ska ha kontroll över världsordningen.

Förutom Ryssland (tidigare Sovjetunionen) är USA, Storbritannien, Frankrike och Folkrepubliken Kina permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd, samtliga med vetorätt.

I övrigt består rådet av ytterligare tio stater utan vetorätt som väljs om vartannat år så att fem stater ersätts varje år.