UTRIKES. Efter att den antivite despoten Robert Mugabe tvingades lämna över makten i Zimbabwe har nu vita bönder börjat återvända till sina gårdar. Ett skeende som gläder många svarta i landet.

Inför hotet om en militärkupp valde Zimbabwes tidigare ledare, den 93-årige Robert Mugabe, att avgå under förra månaden.

Mugabe var en antivit rasist under vars ledarskap en antivit jordbruksreform infördes år 2000. Reformen ledde till att antalet vita bönder i Zimbabwe – tidigare kallat ”Afrikas kornbod” tack vare de effektiva jordbruk de vita bönderna drev – minskade från 4 500 till endast några hundra. De nya svarta ägarna lyckades inte upprätthålla samma produktion som tidigare vilket ledde till att hela landets ekonomi havererade och utbredd svält utbröt.

Men under landets nya ledare Emmerson Mnangagwa tillåts nu vissa vita bönder återvända till sina tidigare ägor. Rob Smart är den första vita bonden som återvänt efter att tidigare ha drivits bort från sin mark av beväpnade gäng sanktionerade av Mugabe. Av bilder från återkomsten att döma kan man konstatera att det inte bara är de vita som gläds över att få återvända.

Mnangagwa har tidigare sänt ut ministrar för att försöka locka tillbaka vita zimbabwier, som idag bara är knappt 30 000 till antalet av totalt 16 miljoner zimbabwier.

Källor:
Beslagtagna gårdar åter i rättmätiga händer
White farmer gets land back under Zimbabwe’s new leader


  • Publicerad:
    2017-12-23 09:10