TRAFFICKING En liga av kurdiska smugglare som fört flyktingar över Engelska Kanalen står nu inför rätta i Frankrike. De var ansvariga för nästan alla båtar till England mellan 2020-2022 och har tjänat många miljoner på detta.

Rättsfallet mot den kurdiska ligan av människosmugglare, som var ansvarig för nästan alla båtar med ”flyktingar” som åkte över Engelska kanalen 2020-2022, har växt sig allt större ju mer utredarna har grävt i det. Enbart pappersarbetet väger i nuläget 67 ton.

Genom ett internationellt samarbete lyckades polisen arrestera ligans medlemmar runt om i Europa och än så länge har tolv personer fällts för brott. Tre ska prövas nästa år och nu i höst håller man rättegång för sjutton män och en kvinna.

Det som började som små rörelser av enskilda smugglare för några år sedan har sedan dess utvecklats till kriminella organisationer som mer liknar knarkkartellerna. De är uppbyggda i olika grupper som samarbetar med varandra och flyttar människor, ofta unga män, olika delar av vägen till det land där de vill söka asyl och sedan blir försörjda.

Enorma summor

Rättegångarna har visat att smugglarna har tjänat stora pengar, vilket är anledningen att de pressar in så många människor som möjligt i varje båt. För varje båt som åker över Engelska kanalen från Frankrike tjänar smugglarna runt 684 000 kronor. På ett år kan det ge en inkomst 40 miljoner kronor.

— Vi kräver ett straff på 15 år, 2,2 miljoner kronor i böter och en permanent utvisning från Frankrike, säger huvudåklagare Julie Carros och syftar på 26-årige Mirkhan Rasoul som redan sitter i fängelse för mordförsök, men nu styr sitt gäng av smugglare inifrån. Att han är inlåst har inte stoppat verksamheten och han har skrutit öppet om hur fängelset är som ett hotell samt att poliserna är ”väldigt snälla”.

Strategin bakom de långa straffen och de höga böterna är, berättar Pascal Macronville som är huvudåklagare vid norra Frankrikes hovrätt, att de ska bli tvungna att höja sina priser för att kompensera bortfallet. Då har till slut inte deras kunder råd att anlita dem. Han var väldigt positiv till strategin och lovordade också samarbetet med Storbritannien som fungerat väldigt väl.

Men försvarsadvokaten Kamal Abbas tycker att mer behöver göras i England då han misstänker att personer som tillhör ligorna finns där. Ligans ledare befinner sig ofta i sitt hemland och är svår att komma åt, säger Abbas, men personen som agerar som hans förbindelse finns i Londons invandrarområden.